15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Kanalizacioni mulj bacaju na pragu najprometnijeg aerodroma u državi

kanalizacioni mulj iz PPOV u blizini aerodroma

Komunalno preduzeće Tivat već neko vrijeme u strogoj tajnosti, kanalizacioni mulj iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) za Tivat i Kotor na Klačini u Krtolima, dovozi na  na prostor nekadašnjeg poljoprivrednog dobra Montepranco u blizini Aerodroma Tivat. Ovdje se taj materijal navodno, preksrcava u veće kamione sa kojima se mulj izvozi u Albaniju gdje se taj otpad konačno odlaže.

Potvrđeno nam je to iz nekolio izvora, a u nedjelju su tome svjedočili i zaposleni na tivatskom aerodromu. Naime, nakon što je su im se brojni putnici a i sami radnici aerodroma požalili  zbog nesnošljiv smrada koji je dopirao sa obližnjeg bivšeg poljoprivrednog dobra, dio zaposlonih u Službi bezbjendosti te vazdušne luke je na svoju ruku otišao na nekadašnje vinograde i zatekao gomile tek dovećenog kanalizacionog mulja. Inače, tivatsko Komunalno preduzeće koristi dio prostora bivp/šeg poljoprivrednog dobra za smještaj mehanizacije i obavljenje dijela svojih aktivnosti, a kako nezvaično saznajemo, oni ovdje već neko vrijeme obavljaju i prekrcaj kanalizacionog mulja sa Klačine u kamione kojima se taj otpad izvozi za Albaniju. Inače, nesnosan  smrad na ovom dijelu osjeća se već neko vrijeme i dok se automobilima  prolazi dijelom jadranske magistrale pored aerodroma a koji je najprometnija dionica drumske saobraćajne mreže u Crnoj Gori.

Danmas nismo uspjeli saznati ko je od nadležnih u Opštini Tivat ili Komunalnom preduzeću donio odluku da se kanalizacioni mulj sa Klačine donosi bukvalno na prag terminalne zgrade najprometnijeg aerodroma u državi koji je nedavno imao i milionitog putnika u ovoj godini, odnosno u blizini dionice Jadranske magisstrale kojom prolazi najveći broj turista što dolaze na sjeverni dio Crnogorskog primorja. Direktor u ostavci Komunalnog preduzeća Tonko Lukšić (DPS) nije odgovarao na telefonske pozive, dok nam je Vlado Đukić (DPS) čije je imenovanje za v.d. drektrora Komunalnog izglasano na sjednici SO prošle sednice, kazao da formalno još nije preuzeo tu dužnost.

„Odluka o imenovanju stupa na snagu tek po objavljivanju u Službenom listu, tako da formalno još nisam preuzeo dužnost od Lukšića niti je obavljena primopredaja, pa nisam ni upoznat sa problemom o kome govorite.“- kazao je Đukić „Vijestima“. Iz Opštine Tivat nezvanično su potvrdili da se na bivšem poljoprivrednom dobru obavlja prekrcaj kanalizacionog mulja sa Klačine, ali nisu objasnili ko je i kada donio odluku da se to radi na ovako neprimjerenom mjestu.

Prilikom svečanosti otvaranja 10,25 miliona eura vrijednog PPOV na Klačini u julu prošle godine, tadašnji ministar održivog razvoja i tuirizma Branimir Gvozdenović (DPS) nije precizno odgovorio gdje će se odlagati mulj iz tog postrojenja jer Crna Gora ni tada, a ni do danas, nije riješila pitanje tretmana i odlaganja kanalizacionog mulja koji je nusprodukt rada PPOV. Na problem ekološki prihvatljivog načina odlaganja kanalizacionog mulja, u svom obraćanju tada je ukazao je i Roland Siler, član UO KfW banke koja je kreditirala izgradnju PPOV, naglašavajući da treba što prije riješavati to i pitanje. Tada je rečeno da se mulj može privremeno skladištiti u krugu PPOV najduže oko pola godine, a tadašnji gradonačelnik Kotora dr Aleksandar Stjepčevič je kazao da će se ovaj otpad sa Klačine privremeno odlagati na sanitarnoj deponiji za komunalni otpad Možura u Baru.

„Bacaćemo ga na deponiju dok država ne napravi spalionicu.“- kazao je u julu prošle godine Stjepčević. Spalionice kao ni sistemskog državnog riješenja za tretman ove vrste otpada nema još ni u gtragovima, a smrdljivi mulj a Klačine u međuvremenu se „privremeno“ preselio na prag tivatskog aerodroma.

Izvor:S.L

Najčitanije