16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Kanaderi gase na Luštici, more kupe između jedrilica i jahti – foto čitalac

Donosimo fotografije našeg čitaoca gašenja požara na Luštici, kanaderi koji su stigli iz Hrvatske, među jedrilicama i jahtama…

Vlada Republike Hrvatske održala je u četvrtak i telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o upotrebi Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći Crnoj Gori, a naređeno je i upućivanje i šest pripadnika Oružanih snaga RH te isporuka dodatne opreme, guma za protupožarni zrakoplov Airtractor.

Zahtjev za pružanje humanitarne pomoći uputio je Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje u Republici Hrvatskoj.

Sukladno Zakonu o obrani, na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, a uz prethodnu suglasnost predsjednice Republike Hrvatske, Vlada je donijela Odluku kojom se odobrava prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći Crnoj Gori u gašenju požara.

Za izvršenje zadaća pružanja humanitarne pomoći odobrava se korištenje dvaju zrakoplova Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

MORH poslao kanadere

Pripadnici Protupožarne eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane s dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 danas, u četvrtak, 20. srpnja 2017. godine upućeni su u Crnu Goru, na požarište poluotoka Luštica, na ispomoć kod gašenja požara, temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske, priopćio je MORH.

Naime, na zahtjev Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, a na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane i uz prethodnu suglasnost predsjednice Republike, donesena je Odluka Vlade Republike Hrvatske o uporabi Oružanih snaga u svrhu pružanja humanitarne pomoći Crnoj Gori radi gašenja požara.

U skladu s Odlukom Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH donio je naredbu za upućivanje šest pripadnika Oružanih snaga RH s dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 u Crnu Goru, radi gašenja požara.

Također, zbog velikih požara u Crnoj Gori i neophodnosti funkcioniranja protupožarnih zrakoplova, na zahtjev Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, Ministarstvo obrane je Crnoj Gori pružilo pomoć u obliku isporuke dodatne opreme, guma za protupožarni zrakoplov Airtractor.

/Hina/

Vlada: Vatrogascima po 400 eura, hvala NATO na brzoj reakciji

Na Aerodrom Golubovci popodne sletjeli izraelski Super Hercules C-130J sa vatrogasnom opremom i dva izraelska Air Tractora.

Vlada će izdvojiti 230 hiljada eura kao nagradu pripadnicima službi zaštite i spašavanja i dodijeliti po 400 eura svakom vatrogascu na terenu zbog izuzetno profesionalnog odnosa.

 Kako je objavljeno na zvaničnom tviter nalogu Vlade, na današnjoj sjednici razmotrena je Informacija o požarima na teritoriji Crne Gore u periodu od 1. do 18. jula ove godine.

“Nadležne službe reagovale su na požare adekvanto, snažno, profesionalno i patriotski”, ocijenjeno je iz Vlade.

 Vlada je zahvalila na vanrednom angažmanu u gašenju požara svim službama zaštite i spašavanja Ministrarstva unutrašnjih poslova i Vojske Crne Gore

“Izdvajamo 230 hiljada eura kao nagradu pripadnicima službi zaštite i spašavanja. Svakom vatrogascu na terenu zbog izuzetno profesionalnog odnosa 400 eura”, kazali su iz Vlade.

 Zahvalili su NATO-u i partnerskim državama na brzoj reakciji i pomoći saveznika.

“Crna Gora će to znati da cijeni”, poručeno je iz Vlade.

 Oni su pozdravili riječi generalnog sekretara NATO-a, Jensa Stoltenberga, u vezi sa požarima koji je direktno pratio situaciju u Crnoj Gori.

 “Pomoć NATO-a u gašenju požara u Crnoj Gori pokazuje da naša zemlja već uživa benefite svog novog statusa i novog kapaciteta”, navode iz Vlade

 Podravili su efikasnost menadžmenta i tehničkih službi Regionalnog vodovoda na brzom saniranju kvara u Budvi, što je od ogromne važnosti za turizam u Crnoj Gori.

Izvor:MINA

Najčitanije