7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kampanja “Zeleni ključ”

Green Key

Kampanja “Zeleni ključ”, koja će uskoro biti uvedena i u Crnoj Gori, ukazuje na kvalitet usluga i odnos prema okolini u turističkim objektima – hotelima i kampovima. “Zeleni ključ” je novi program kada je Crna Gora u pitanju i ono što je “Plava zastavica” za plaže to je “Zeleni ključ” za hotele.

Svrha je povećanje svijesti vlasnika, osoblja i klijenata o potrebi zaštite okoline i potrebi popularizacije održivog razvoja. Nastao je 1994. godine u Danskoj kao vlasništvo udruženja HORESTA, ali kada je Crna Gora u pitanju, to je novina. Sa ovim programom bi se moglo početi uskoro kaže nacionalni koordinator kampanje “Plava zastavica” Saša Karajović, prenosi Nacionalna Turistička organizacija Crne Gore.

“Najjednostavnije bi mogli da kažemo: Ono što je Plava zastavica za plaže to je zeleni ključ za hotele al i za restorane, kampove, kongresne centre ili zabavne parkove. Naša ideja je da mi tokom naredne zime pokušamo da animiramo turističku privredu da se priključe ovom program jer Zeleni ključ predstavlja jednu od ekoloških oznaka kvaliteta hotelskog smještaja. Ove godine smo imali priliku da čujemo i uporednu analizu ostalih turističkih oznaka i dobili smo informaciju da je Zeleni ključ je svaka druga turistička markica koja postoji na svijetu. To zaista govori o njenom značaju u odnosu na neke druge”, pojasnio je Karajović.

“Zeleni ključ” dodjeljuje se za jednu godinu tokom koje se vrši najmanje jedna inspekcija.

Program “Zeleni ključ” ima četiri cilja koja nastoji ostvariti, a to su edukovanje vlasnika, osoblja, klijenta i drugih učesnika o zaštiti okoline i održivom razvoju, zatim smanjiti uticaj smještajnog kapaciteta na okolinu, ostvariti ekonomsku dobit kroz smanjenje potrošnje. Četvrti cilj programa “Zeleni ključ” je marketinško promovisanje objekta ili smještajnog kapaciteta i popularizacija ekološke markice.

Najčitanije