Kampanja „Ugasi motor“

Program Ujedinjenih nacija za razvoj i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, u cilju unapređenja ekološke, ekonomske i društvene odgovornosti , danas, na Svjetski dan zaštite životne sredine, započeli su  kampanju „Ugasi motor“. Realizuju je u saradnji sa Ministarstvom pomorstva i saobraćaja, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Institutom za javno zdravlje i Crnogorskim Telekom.

„Ugasi motor „ je zajednička inicijativa da se smanje nepotrebne emisije štetnih gasova iz automobila kada vozilo nije u pokretu. Kampanjom, kako navode u saopštenju za javnost,  informišu javnost o negativnim uticajima izduvnih gasova iz automobila na životnu sredinu i zdravlje kao i akcijama koje se mogu preduzeti kako bi se ublažili ti učinci.

Kampanjom je predviđeno postavljanje znakova protiv praznog hoda automobila ispred škola u Podgorici, zatim na benzinskim pumpama i parkinzima i svim drugim mjestima gdje vozila mogu biti u stanju mirovanja, kao i  organizovanje predavanja u saradnji sa timom UNDP-a na temu klimatskih promjena u određenom broju osnovnih škola i distribucija informativnih flajera.  MUP Crne Gore će prilikom registracije vozila svim vlasnicima uz dokumenta i tablice podijeliti i PVC naljepnicu za automobil čijim lijepljenjem direktno vozači podržavaju  kampanju.  Granična policija će turistima prilikom ulaska u Crnu Goru, tokom redovne pasoške kontrole podijeliti i informativne flajere, a preporuke kako se uključiti u kampanju biće dostupne na društvenim mrežama i medijima. Crnogorski Telekom će svojim postpaid korisnicima poslati SMS sledeće sadržine: „Danas je Svjetski dan zaštite životne sredine. Ugasi motor dok čekaš u automobilu. Čuvajmo zdravlje, zaštitimo prirodu!

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, rad motora u praznom hodu šteti zdravlju. Udisanje štetnih gasova iz automobila izaziva astmu, alergije, druge respiratorne probleme i kardiovaskularna oboljenja. Emisije štetnih gasova su prisutne i opasne po zdravlje čak i kada ih ne vidimo golim okom.  Djeca su posebno osjetljiva na zagađenja iz vazduha, jer dišu brže i inhaliraju 50% više vazduha po kilogramu tjelesne težine od odraslih.

Prazan hod motora je problem koji šteti našem zdravlju i okolini, a uz to troši gorivo i novac. Zakonska zabrana praznog hoda motora ima globalno rastući trend. U većini zemalja svijeta uvedena je na dobrovoljnoj osnovi, dok su u sve većem broju zemalja predviđene i visoke novčane kazne (Velika Britanija).

Kampanja „Ugasi motor“ koja je u Crnoj Gori prvi put realizovana 2015. godine, poziva pojedince i porodice da pokažu svoju predanost zaštiti djece i zajednice od štetnih emisija iz vozila tako što će dobrovoljno isključivati motor dok vozilo nije u pokretu i podstaći svoje prijatelje da eliminišu nepotrebna zagađenja.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.