8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kampanja “Spring Alive-Dočekajmo proljeće zajedno”

SpringAlive

Centar za zaštitu i proučavanje ptica organizuje šestu godinu zaredom kampanji „Dočekajmo proljeće – Spring Alive“. Kampanja se realizuje pod pokroviteljstvom BirdLife International-a (www.birdlife.org), svjetskog lidera u oblasti zaštite ptica. Pozivamo škole, kao i sve ljubitelje prirode da učestvuju u kampanji poručuju organizatori.

Šestu godinu zaredom radimo sa učenicima u cilju praćenja migracije ptica selica i edukacije najmlađih. Crna Gora, kao zemlja koja se nalazi na Jadranskom migratornom koridoru, ima privilegiju da ugosti ptice sa područja Zapadne, Istočne, Centralne Evrope i Sibira, na njihovom putu na svoja zimovališta u Africi, kao i na njihovom povratku sa istih. Čari migracije povezuju djecu svih krajeva svijeta, a učešćem u kampanji, djeca imaju mogućnost da nauče zanimljive stvari o pticama selicama, da dođu u kontakt sa prirodom i shvate značaj raznovrsnosti biodiverziteta kao i njegovog očuvanja.

Prethodnih godina veliki broj učenika prošao je kroz naše radionice, organizovane dijelom u školama, dijelom na terenu. Tako smo 2016. godine imali ukupno 68 radionica u kroz koje je prošlo više od 1 800 djece iz Podgorice, Tivta i Cetinja. Na predavanjima smo zajedno učili šta je migracija, zašto je značajna, kada se odvija, ali i na terenu osjetili njene čari načinivši prve ornitološke korake u raspoznavanju pojedinih vrsta.

Ove godine radionice će se sastojati iz interaktivnih prezentacija na kojima će učenici biti upoznati sa 5 karakterističnih vrsta, koje se mogu posmatrati u svim zemljama učesnicama Spring Alive kampanje. Nakon prezentacije, biće oorganizovan kviz znanja, a pobjedničke grupe nagrađene. Osim kviza, učenici će imati i piliku da učestvuju u nekoliko takmičenja na nacionalnom i međunarodnom nivou. Zapaženi rezultati prethodnih godina kulminirali su 2014. kada je prva nagrada sa međunarodnog takmičenja  za najljepšu fotografiju ptice završila upravo u Crnoj Gori.

Doprinos kampanji mogu dati naravno i odrasli, i to prijavljivanjem opažanja jedne od sljedećih vrsta: laste, čiope, kukavice, rode ili pčelarice na našem web sajtu:  http://www.springalive.net/sr-me/migrations/addnew. Važno je da podatke unesete kada prvi put vidite određenu vrstu.

Sve škole zainteresovane da učestvuju u našoj kampanji mogu se prijaviti putem mail-a: anastasija.czip@czip.me

 

Najčitanije