12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Kamp u sklopu prekograničnog projekta “Pruži mi šansu”

NVO “Specijalna Olimpijada” u okviru prekograničnog projekta “Pruži mi šansu” koji sprovodi zajedno sa partnerom iz BiH, Udruženjem za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama “Sunce”, organizovalo je kamp, koji se održava u periodu od 13-19. juna 2015. godine u Herceg Novom – hotel “Kapri” – Igalo.

Cilj kampa je da obezbijedi prostor i mogućnost za učesnike za društveni angažman koji može da razvije svijest о različitosti i da utiče na rušenje barijera, kada su u pitanju osobe sa intelektualnim smetnjama i teškoćama u lokalnim zajednicama, a samim tim i na državnom nivou, zatim povećanje nivoaznanja učesnika kroz realizaciju praktičnih sportskih vještina.

Kroz sportski kamp se izgrađuju kapaciteti, naročito kada su u pitanju volonteri koji su uključeni u kamp i jedni su od promotera sportske inkluzije, s obzirom da je volontiranje u sportu jedan od osnovnih oblika i ima visoku društvenu i ekonomsku vrednost.

Uvođenje inkluzivnog obrazovanja u Crnoj Gori ne prati obuka stručnog kadra u sprovođenju sportskih aktivnosti za djecu i odrasle sa intelektualnim smetnjama i teškoćama a samim tim oni su u velikoj mjeri isključeni iz sportskih aktivnosti.

U okviru 14-to mjesečnog projekta „Pruži mi šansu” planirane su sledeće projektne aktivnosti: dvodnevni seminari u 10 opština (5 u Crnoj Gori i 5 u Bosni i Hercegovini), 4 sedmodnevna kampa (dva u Crnoj Gori i dva u Bosni i Hercegovini), dva sportska takmičenja kao i 6 press konferencija(3 u Crnoj Gori i 3 u Bosni i Hercegovini). Navedene aktivnosti imaju za cilj podizanje svijesti svih građana i institucija o sportu, kao sredstvu za doprinos boljem učešću i socijalnoj inkluziji osoba sa intelektualnim smetnjama i teškoćama, jačanje kapaciteta i umrežavanje organizacija i institucija radi unapređenja socijalne uključenosti osoba sa intelektualnim smetnjama i teškoćama kroz sportske aktivnosti, stvaranje okruženja u kome mladi mogu da uče jedni o drugima i prevaziđu prepreke i barijere koje tradicionalno sprečavaju potpuno uključivanje osoba sa intelektualnim smetnjama i teškoćama u školama, univerzitetima, sportskim klubovima i društvu u cjelini.

Ukupna vrijednost projekta je 190,713,98 eura iz Instrumenta za predpristupnu pomoć prekograničnog programa BiH-CG (IPA CBC BiH-MNE) od čega Evropska unija finansira 85%. Preostalih 15% obezbijeđeni su od strane potpisnika ugovora “Specijalna Olimpijada” iz Crne Gore i udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama “Sunce” iz BiH

Na kampu imamo 60 ucesnika iz Crne Gore i BiH, koji su imali prilike da zajedno treniraju stoni tenis, da se bolje upoznaju i druže kroz sport a na kraju i da se takmiče i dobiju medalje. Svi učesnici kampa su veoma zadovoljni i zajednicka želja im je da traje bar jos sedam dana, što dovoljno govori koliko ovaj kamp znači za ovu vunerabilnu kategoriju, poručuju organizatori.

Najčitanije