16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

“Kameni stražar”

“Kameni stražar” naziv je izložbe fotografija, posvećena prošlogodišnjoj ekspediciji na vrh Aconcagua na Andima, najvišeg vrha Južne Amerike, bokeljskih planinara Antonia Škanate Iva Perčina.

Izložba će biti otvorena u četvrtak 19. februara u 19 sati u Galeriji solidarnosti u Starom gradu (palata Pima).

Izložbu su pripremili planinari „Pestingrada” Antonio Škanata i Ivan Perčin, a biće otvorena do 27. februara..

Da se prisjetimo – Iz Boke na vrh Anda – Aconcagvu (6960 mnv)

„Uslijed zdravstvenih problema morao sam odustati od uspona na vrh Aconcagva (6960 mnv), ostao sam u baznom kampu koji je bio na 4500 metara. Nakon rastanka na toj visini sa Tonijem, narednih tri dana nismo bili u prilici komunicirati, tako da sam kasnije putem radio veze doznao da je Toni uspio. Informacija do Vas je malo kasnila, jer je bilo nevrijeme i nije se moglo kontaktirati iz malog mjesta Penientes koji se nalazi u podnožiju Anda, bili smo odsječeni, tako da smo Vam vijest o velikom uspjehu poslali iz Santijaga“ – kazao je član ekspedicije Ivan Perčin.

„Završni uspon na vrh Aconcagvu (6960 mnv), najveći vrh masiva Anda i Južne Amerike, dogodio se rano ujutro 12. februara 2014. Krenuli smo oko 3,30 ujutro iz visinskog kampa koji je bio na 6000 metara nadmorske visine. Trebalo je savladati oko 960 metra do vrha. Predviđeno vrijeme uspona bilo je osam sati tako da smo na vrhu bili u poslijepodnevnim satima.

Iz Boke na vrh Anda - Aconcagvu (6960 mnv)
Iz Boke na vrh Anda – Aconcagvu (6960 mnv)

Mislim da ne postoje riječi kojima bi mogao dočarati trenutak koji je jedinstven i neponovljiv, sam trenutak kada se nađete na vrhu nekog kontineneta, postanete svjesni neke fenomenalne ljepote trenutak ponosa i sreće, kada razvijate zastavu kluba, države, grada iz kojeg dolazite“ – kazao je Antonio Škanata planinar PK ” Pestingrad” iz Kotora.

Miro Marušić

Hrvatski Glasnik 2014.

Najčitanije