15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Kaluđerović i Laković dobili što su tražili

CZK - Tivat - Foto Boka News
CZK – Tivat – Foto Boka News

Izvršni i umjetnički direktori Centra za kulturu (CZK) Tivat Vojislav Kaluđerović i Dragan Laković zvanično su povukli ostavke na te funkcije, a koje su iznenada podnijelu u prošli petak. Njih dvojica to su učinili preksinoć pred početak sjednice Savjeta te Javne ustanove koji se stoga nije ni izjašnjavao o njihovim ostavkama.

„Na sjednici Savjeta koji je bio u punom sastavu, od strane predsjednice Jelene Bujišić (DPS) smo informisani da je Plan i program,odnosno Finansijski plan i program JU CZK za nerednu godinu, u obimu od 90% vraćen u onom zahtjevu koji smo mi, kao direktori, predložili Savjetu i to je rezultiralo povlačenjem naših ostavki. Ti zahtjevi odnosili su se prije svega na likovno-gelerijsku djelatnost, informisani smo da nema odvajanja galerije i muzeja kao posebnih jedinica, povećan je iznos za plate kao i za programske aktivnosti, ostaje sporna samo pozorišna produkcija ali ljudi smo i sve ćemo se dogovoriti”- kazao je danas novinarima Dragan Laković.

Kaluđerović i Laković
Kaluđerović i Laković

Kaluđerović i Laković su u petak iskazali spremnost da odu sa čela tivatskog CZK, institucije koja je za svoje programske aktivnosti ove godine pobrala brojna priznanja i komplimente kako laičke, tako i stručne javnosti. Tada su samo zvanično rekli da je u pitanju „neslaganje“ sa predstavnicima osnivača  CZK – Opštine Tivat. Nezvanično, njih dvojica bili su veoma nezadovoljni     stavom rukovodstva Opštine u vezi prioriteta rada i organizacionih promjena u CZK, a koje su željeli sprovesti opštinari.  Namjera lokalne uprave bila je da iz sastava CZK izdvoje posebnu JU „Muzej i galerija“, čemu se Kaluđerović i Laković protivili smatrajući to neracionalnim i nepotrebnim potezom koji će samo povećati administrativne troškove i usložiti organizacione aktivnosti na teatarskim i književnim programima koji se odvijaju u galeriji i na maloj kamernoj sceni u kompleksu srednjevjekovnog ljetnjikovca Buća–Luković gdje je smještena i muzejska zbirka. Rukovodioci CZK smatrali su nedopustivim djelimično smanjenje sredstva za programske aktivnosti, koje su opštinari predvidjeli u nacrtu budžeta grada za 2017. a posebno činjenicu da je rukovodstvo grada u međuvremenu iza njihovih leđa, maltene već ugovorilo produkciju finansijski i umjetnički neuporedivo skromnije nove pozorišne predstave sa rediteljem i piscem Obradom Nenezićem i barskom umjetnicom Anastazijom Miranović.

Čelnici CZK ostali su ustrajni u zahtjevu da Opština kao osnivač, obezbjedi traženih oko 72 hiljade eura za produkciju nove pozorišne predstave jer insistiraju na zadržavanju visokog nivoa kvaliiteta teatarske produkcije po kojoj je tivatski Centar prepoznat posljednjih 15 godina i u kojoj je stvorio zavidan renome na području bivše Jugoslavije. Kaluđerović i Laković su bili već poodmakli u pravljenju novog komada sa poznatim dramskim piscem Stevanom Koprivicom, zato što njih dvojica smatraju da Tivat u kulturi mora zadržati i unaprediti postignuti visoki nivo jer je npr. ovdašnji ljetnji festival kulture „Purgatorije“,  prije dva mjeseca i zvanično u anketi bloga Belgrade Edit Culture, proglašen za najbolji regionalni pozorišni festival 2015-16 godine,  a tivatski CZK nakon usješne saradnje sa novosadskim Srpskim narodnim pozorištem, dobija pozive za koprodukcije sa poznatim teatarskim kućama regiona poput “Bitefa”, Narodnog pozoršta iz Beograda i podgoričkog Crnogorskog narodnog pozorišta.

Njihove najavljene ostavke tokom vikenda izazvale su pravi zemljotres i “vanredno stanje” u lokalnoj upravi koja je u međuvremenu preformulisala predlog budžeta za narednu godinu i odustala od kontroverznog formiranja nove JU “Muzeji i galerija”, a na čijem je čelu već bila viđena jedna istaknuta funkcionerka lokalnog DPS. Dobivši faktički sve što su tražili, dva nagrađivana poslenika kulture u utorak veče povukli su ostavke o kojima kako nezvanično saznajemo, članovi savjeta te JU nisu uopšte ni željeli da raspravljaju.

Izvor:S. L.

Najčitanije