15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Kalimanj i Bonići idu na tendere ?

Lučica Kalimanj
Lučica Kalimanj

Vlada Crne Gore usvojila je Plan davanja koncesija za luke od lokalnog značaja i objekte pomorske i obalne instrastrukture za 2016 godinu, a koji joj je nakon sprovredene javne rasprave, predložilo JP „Morsko dobro“ iz Budve. Po Zakonu o lukama, ovo preduzeće upravlja lukama od lokalnog značaja.

Budvansko JP  Vladi je predložilo, a ona prihvatila da se urade koncesioni akti i krene u proceduru odabira novih upravljača nad dvije luke od lokalnog značaja u Tivtu – gradskom lučicom Kalimanj i novom marinom u Bonićima. Kalimanj koji je komunalna marina gdje 300-tinjak Tivćana vezuje svoje male čamce za sport i rekreaciju, u aktuelnom obliku napravljen je osamdesetih godina prošklog vijeka, a njime je do sada upravljalo tivatsko Komunalno preduzeće.

U Bonićima već postoji djelimično izgrađena nova marina i moderno opremljeni servisni centar za jahte koji je ovdje na svojem zemljištu razvila tivatska kompanija „Navar“. Međutim, kako proizilazi iz dokumenta koji je usvojila Vlada, država namjerava da obje ove lokacije stavi na tender i povjeri koncesionarima koji ponude najbolje komercijalne uslove.    „Da bi se obezbjedilo regularno fukmkcionisanje luka  i ostalih objekata pomorske infrastrukture koje je od izuzetnog privrednog značaja i javnog interesa, neophodno je u zakonskoj proceduri obezbjediti operatera za svaku luku, kao i preduslove za obavljenje djelatnosti u lukama.“- stoji u tom dokumentu.

Tivat - Kalimanj
Tivat – Kalimanj

Kada je u pitanju Kalimanj, u Planu se navodi da će on biti dat na tender kao „luka/komercijalno privezište“. Koncesiono područje obuhvata oko 24.500 kvadrata akvatorijuma unutar lučice i tjesnaca kojim se u lučicu u ulazi između rtova Pakovo i Belane, te 606 dužnih metara obale sa ukupnom površinom od 2.400 kvadrata. Navodi se da je Kalimanj neophodno dati u koncesiju za „održavanje, korišćenje/upravljanje na kraći period i to za objekat u postojećem stanju“. Za eventualno duže davanje tivatske gradske lučice nekom ozbiljnijem investitoru, u dokumentu piše da je prethodno neophodno izmijeniti važeću Državnu studiju lokacije „Dio sektora 22 i 23“, „da bi se definisali zahvati na kopnu, odredili sadržaji i odredile zone kmomunalnih i komercijalnih vezova u akvatorijumu“. Upravo je to ono čemu su se do sada žestoko protivila gotovo čitava tivatska javnost koja ne želi da ostane bez komunalnih vezova u lučici što su je samodoprinosom gradili sami Tivćani. Većina aktera političke scene Tivta, čak i vladajući lokalni DPS iskazali su protivljenje namjeri da se Kalimanj komercijalizuje, iako su na takvu mogućnost „oko već bacili“ neki uticajni lokalni biznismeni.

Navarov servisni centar u Bonicima
Navarov servisni centar u Bonicima

Što se Bonića tiče, Vlada namjerava dati u koncesiju skoro 9 hiljada kvadrata zemljišta iako je najveći dio te zemlje je u vlasništvu kompanije „Navar“, ali i „Qatari Diara“ koji ju je kupio prije šest godina od HTP „Primorje“. „Navar“ je ovdje višemilionskim ulaganjima podigao najveći i najsavremeniji centar za servis i remont jahti u Crnoj Gori sa bazenima za podizanjanje brodova iz mora, travel liftovima, brodogradilišnom halom i radionicama, ali to ne tangira predlagače Plana dodjele koncesija, koji taj sadržaj uopšte i ne predviđaju u Bonićima. Po JP „Morsko dobro“ i Vladi, tamo treba da postoji „komercijalno privezište/marina“ sa čak 240 vezova za plovila. Od toga su 40 vezovi za čamce dužine do 7 metara,  150 vezova za plovila dužine između 7 i 20 metara, te 50 vezova za brodove duže od 20 metara.

Bonići -  foto Boka News
Bonići – foto Boka News

„Prije utvrđivanja koncesionog akta, potrebno je riješiti karakter i značaj upisanog prava vlasništva i korišćenja za firmu „Navar“- lakonski stoji u dokumentu koji je usvojila Vlada.

Izvor:S. L.

Najčitanije