12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Na jugu kiša, na sjeveru snijeg i mećava

Vrijeme - Foto Stevan Kordić
Vrijeme – Foto Stevan Kordić

U Crnoj Gori danas će biti pretežno oblačno, na jugu kiša, a u sjevernim, centralnim i višim planinskim predjelima na jugu snijeg i mećava, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Tokom dana, usled osjetnog pada temperature, susnježica i snijeg očekuju se, uglavnom kratkotrajno i u nižim predjelima na jugu, a sniježne pahulje nošene vjetrom moguće su i na primorju.

U kasnim popodnevnim satima očekuje se postepen prestanak padavina, prvo na jugu.

Vjetar ujutru ili prijepodne u skretanju na sjeverni i sjeveroistočni, u pojačanju, u popodnevnim satima pojačan i jak, na udare olujne, krajem dana i tokom noći ponegdje i orkanske jačine.

Jutarnja temperatura od minus 11 do pet, najviša dnevna od minus četiri do deset stepeni.

Vrijeme - zima
Vrijeme – zima

Crna Gora će do nedjelje biti “okovana ledom“

Na području cijele zemlje danas se, prema riječima meteorologa Branka Miceva, očekuju sniježne padavine sa jakim sjevernim vjetrom.

On je kazao za Pobjedu da će Crna Gora do nedjelje biti “okovana ledenim temperaturama“ vazduha koje će se na sjeveru spustiti do minus 25. U Podgorici će, dodaje on, temperatura biti ispod nule 24 sata.

“U četvrtak se u Podgorici, uglavnom u drugom dijelu dana, očekuje jačanje sjevernog vjetra i pojava snijega. U noćnim satima sjeverni vjetar će u južnim i primorskim oblastima imati olujni karakter, dok se u planinskim područjima očekuje pojava sniježnih mećava”, kazao je Micev.

On ističe da će padavine prestati u petak, a pojava slabog snijega moguća je samo na sjeveru. Ipak, jak sjeverni vjetar zadržaće se do nedjelje, a zbog ekstremno niskih temperatura moguća je pojava poledice. Hladno vrijeme, kako kaže Micev, zadržaće se i naredne sedmice uz blagi porast temperature vazduha u ponedjeljak i utorak.

Ovako hladno vrijeme, prema njegovim riječima, nije neuobičajeno za ovaj period, ali sada je u pitanju nagla promjena vremenskih prilika s obzirom na to da smo imali topli decembar.

“Bilo je slučajeva da u ovo doba januara bude minus 20 na sjeveru. To nije ništa neobično, ali se sada to dešava nakon dužeg perioda lijepog vremena i bez padavina, tako da smo negdje zaboravili koje je godišnje doba”, kazao je Micev.

Najčitanije