11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Jugoslovenski partizani traže spomen-sobu na Mamuli

Mamula budući izgled

Rukovodstva opštinksih odbora Organizacija boraca NOR-a – jugoslovenska opcija iz Tivta, Kotora, Herveg Novog i Budve sastali su se danas u Tivtu i razmatrali problematiku očuvanja istorijske dimenzije ostrva i tvrđave Mamula na ulazu u Boku, kao logora u kome je svojevremeno bilo zatočeno nekoliko hiljada ljudi.

Ostrvo i stara autro-ugarska tvrđava izdati su u zakup na 49 godina kompaniji  egipatsko-švajcarskoj kompaniji „Orascom Holding“ koja će tamo izgraditi luksuzni hotel sa pet zvjezdica.

Za tu svrhu „Orascom“ je u Herceg Novom osnovao i posebnu kćerku -firmu „OHM Mamula Montenegro“ na čijem je čelu nekadašnji crnogorsjki ministar turizma i visoki funkcioner DPS Predrag Nenezić.

Predstavnici boračkih organizacija iz Boke i Budve koje baštine tradiciju jugoslovenskih partizana, juče su na sastanku u Tivtu formirali osmočlani odbor koji će se, kako se čulo, u najkraće vrijeme sastati sa predstavnicima Opštine Herceg Novi i kompanije  „OHM Mamula Montenegro“, sa ciljem da izdejstvuje da se u sklopu tvrđave, odnosno budućeg hotela, odvoji jedna posebna memorijalna prostorija.

Mamula kompijuterska simulacija
Mamula kompijuterska simulacija

„Ta soba bi bila posvećena logorašima koji su bili zatočeni na Mamuli, kao za vrijeme Drugog svjetskog rata, tako i onima u vrijeme Rezolucije Informbiroa. Na ostrvu su tokom rata bili zatočeni kako civili, tako i oficiri, a kasnije i IB-ovci, tako da u toj sobi treba da postoje tri posebna panoa za svaku od tih kategorija. Krenućemo i u akciju prikupljanja imena svih logoraša, fotografija i svih drugih artefakata iz tog doba, vezanih za tu dimenziju istorije Mamule koja mora biti sačuvana. Ta memorijalna soba bi bila u jedna vrsta zakupa sa našom boračkom organizacijom, koja bi trajala isti period na koji je zakupljena Mamula. Ideja je da ta spomen soba bude otvorena za goste Mamule kao i članove boračkih organizacija tokom organizovanih posjeta i obilježavanja dana zatvaranja ovog logora”- istakao je predstavnik OBNOR-a Kotora Ljubenko Borović.

Mamula – foto Boka News

On očekuje a se o svemu postigne dogovor sa Opštinom Hereg Novi i investotorom, prije nego što 15.septembra na Mamuli krenu već najavljeni građevinski radovi.

Izvor:S. L.

Najčitanije