Jubilejska medalja povodom 850 godina posvete katedrale Svetog Tripuna

Medalja Sveti Tripun - prigodom obilježavanja 850 godina posvete katedrale
Medalja Sveti Tripun – prigodom obilježavanja 850 godina posvete katedrale

Prigodom obilježavanja 850 godina posvete katedrale Svetog  Tripuna, Kotorska biskupija je dala izraditi tri identične medalje u tri različita materijala.

Medalje su rad prof. Damira Mataušića, akademskog kipara iz Zagreba, a izlivne su u „Ljevaonici umjetnina ALU“ d.o.o. Zagreb.

Izrađene su u bronzi, srebru i pozlaćenom srebru.

Medalja Sveti Tripun - prigodom obilježavanja 850 godina posvete katedrale
Medalja Sveti Tripun – prigodom obilježavanja 850 godina posvete katedrale

Na aversu medalje je u plitkom reljefu prikazana katedrala, a s njene lijeve i desne strane ispisane su godine 1166. i 2016. Iznad zvonika katedrale u srpastom obliku na latinskom jeziku stoji natpis IUBILAEUM.  S obje strane obrubljena je troprutnim i dvoprutnim pleterom koji je preuzet s liturgijske kamene instalacije koja je pripadala oltarskoj pregradi prvobitne crkve Svetog Tripuna s početka IX. stoljeća. Na taj način u medalji je povezano staro s novim. Na reversu je lik svetoga Tripuna u plitkom reljefu preuzet s kotorske oltarne pale iz XV. stoljeća. Ovaj reljef Svetog Tripuna pripadao je prvobitnoj pali iz XIV. stoljeća. U podnožju svečevih nogu čita se natpis S. TRYPHON.

Ove prigodne medalje znatan su doprinos medaljerskoj umjetnosti u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.