16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Jubilej dobrovoljnih vatrogasaca iz Krtola – Kao profesionalci

Rukovodstvo DVD Krtoli na svecanosti
Rukovodstvo DVD Krtoli na svecanosti

Dobrovoljno vatrogasno društvo „Krtoli“ nebrojeno je puta u proteklom periodu dokazalo da može stati rame uz rame, sa bilo kojom profesionalnom Službom zaštite u Crnoj Gori – čulo se preksinoć na svečanosti kojom je u Radovićima kod Tivta, obilježana 10-ta godišnjica osnivanja i rada DVD „Krtoli“, jednog od najagilnijih volonterskih udruženja u Crnoj Gori.

Uz DVD „Bogoljub Brezić“ iz Perasta, DVD „Krtoli“ je jedino aktivno dobrovoljačko vatrogasno društvo u državi, a svojim brojnim intervencijama u proteklih deset godina kako na teritoriji tivatske, tako i susjednih opština, ali i proljetos tokom poplava u Srbiji, krtoljski dobrovolci pokazali su se kao veoma značajan i pozdan činilac cijelog sistema civilne zaštite u Boki.

Svečanosti u Radovićima kojom je obilježena prva decenija rada društva koje danas broji preko 40 članova, a ima i podmladak sa kojim se organizovano radi, prisustvovali su konzul Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović, načelnici opštinskih Službi zaštite Herceg Novog i Kotora Branko Mitrović i Maksim Mandić sa saradnicima, kolege vatrogasci iz Službe zaštite Tivta, ali je upadljivo bilo odsustvo čelnika tivatske Opštine koji se nisu odazvali pozivu na druženje sa krtoljskim volonterima.

Okupljene je pozdravio predsjednik DVD „Krtoli“ Stefan Kostić koji je podsjetio da je prije 190 godina ovo društvo pokrenulo petnaestak mještana Krtola kojima je Vatrogasna služba Tivta ustupila jednu staru cisternu, a Vatrogasna sluba Herceg Novog jedno malo terensko vozilo. U narednih nekoliko godina, DVD „Krtoli“ je omasovljeno i zahvaljujući podršci Opština Tivat, Hervceg Novi i Mornarice VCG, opremljeno novom opremom i vozilima, pa tako sada raspolaže sa ukupno šest protivpožarnih cisterni i par manjih vozila. O uspjehu ovog DVD najbolje govore brojne intervencije u proteklih 10 godina, te spašeni ljudski životi i imovina u gašenju šumskih i požara na objektima, spašavanju žrtava saobraćajnih udesa, spašavanju brodova od potonuća, intervenciji prilikom pada vojnog helikoptera na Luštici, a što je bivša lokalna uprava Tivta znala da cijeni pa je tako DVD-u „Krtoli“ Opština 2009 godine kupila potpuno novo, najmodernije vatrogasno vozilo marke „mercedes“, vrijedno preko 250 hiljada eura. Kostić je posebno istakao intervenciju DVD „Krtoli“ prilikom majskih velikih poplava u Srbiji koju je logistički podržala Opština Tivat.

Pripadnici DVD Krtoli
Pripadnici DVD Krtoli

„Naši pripadnici sa čamcima, motornim pumpama, ronicem i svom potrebnom opremom otišli su u Šabac da pomogne ugroženom stanovništvu. Tu smo pokazali ne samo znanje i hrabrost, već i najveću ljudsku vrlinu, a to je humanost. Tim gestom smo podigli ugled ne samo našeg mjesta Krtola, grada Tivta već i naše države Crne Gore.”- istakao je Kostić .

„Funkcionisanje ovog DVD je od izuzetnog značaja za opštinu Herceg Novi i našoj Službi jako puno znači najviše zbog toga što pokrivate dio teritorije na poluostrvu Luštica koji pripada hercegnovnsoj opštinii. Zahvaljujući vama mi već godinama nijesmo imali da prelazimo na ovu stranu zaliva i intervenišemo na našem dijelu Luštice. Fasciniran sam organizacijom i načinom rada kako funkcionišete i kako ste organizovani.” – poručio je volonterima iz Krtola načelnik Službe zaštite Herceg Novog Branko Mitrović.

Učesnici svečanosti povodom prve decenije rada DVD “Krtoli” sjetili su se i minutom čutnje počast odali četvorici pripadnika tog volonterskog udruženja koji su preminuli ili tragično stradali proteklih godina – Dušku Stanjeviću, Draganu Tomoviću, Daliboru Makri i Radu Peričiću.

Izvor:S. L.

Najčitanije