9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Jubilej – 55 godina rada Fakulteta za pomorstvo Kotor

Fakultet za pomorstvo Kotor, 55 godina postojanja
Fakultet za pomorstvo Kotor

Fakultetu za pomorstvo Kotor u srijedu, 19. novembra 2014. godine obiljezava jubilej 55 godina rada Fakulteta.

Svečani program počinje sutra u 12 sati dodjelom diploma i muzičkim programom.

Danas je na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru organizovano „Jesenje darivanje krvi” – akcija dobrovnoljnog davanja krvi u organizaciji Aktiva dobrovoljnih davalaca ove visokoškolske ustanove. Ove godine moto akcije je „Tri kapi u jednom srcu”.

„Danas će krv dati 70 studenata, a ova darivanja krvi organizujemo od 1986. godine” – kazao je Danilo Đurović, u ime organizatora.

Fakultet za pomorstvo u Kotoru je visokoškolska ustanova koja pripada Univerzitetu Crne Gore. Osnovan je 1959. godine kao Viša pomorska škola. Prateći narastajuće potrebe pomorske infrastrukture Crne Gore, ova obrazovna ustanova, poznata širom tadašnje Jugoslavije, 1981. godine prerasta u Fakultet za pomorstvo, sa ciljem obrazovanja specijalizovanih pomorskih kadrova na dvogodišnjim studijama (smjer: brodomašinstvo, nautika, pomorska elektrotehnika) i četvorogodišnjim studijama (smjer: upravljanje u pomorstvu). Akademske 1999/2000. godine na Fakultetu se osnivaju Pomorsko-nautički i Brodomašinski odsjek u četvorogodišnjem trajanju.

Danas na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru, u skladu s Bolonjskom deklaracijom, postoje akademske i primijenjene studije u trajanju od po tri godine (šest semestara), i to:

Akademske studije:

  1. Pomorske nauke (osnovne; postdiplomske specijalističke i magistarske; doktorske studije);
  2. Menadžment u pomorstvu (osnovne; postdiplomske specijalističke i magistarske studije).

Primijenjene studije:

  1. Nautika;
  2. Brodomašinstvo;
  3. Pomorska elektrotehnika (treća godina je diferencijalna).

Fakultet za pomorstvo KotorFakultet za pomorstvu u Kotoru je prva visokoškolska ustanova u Crnoj Gori koja je već 2000. godine sertifikovana u skladu sa sistemom kvaliteta ISO 9001. Provjera primjene sistema kvaliteta i obnova sertifikata (koja se redovno vrši svake tri godine) pripada Lloyd Registru.

Fakultet za pomorstvo je danas moderna obrazovna institucija za kadrove u pomorstvu. Pomorski stručnjaci se obrazuju i stučno osposobljavaju u skladu sa međunarodnim standardima, konvencijama i preporukama. Obrazovanje pomorskih stručnjaka odvija se u sklopu redovne nastave i posebnih programa obuka i osposobljavanja. Ustanova je opremljena modernom opremom za izvođenje nastave, kao i opremom za praktičnu obuku. Kvalitet znanja i vještina širokog spektra primjene omogućavaju da se kadrovi školovani na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru zapošljavaju na brodarskim kompanijama širom svijeta.

Obavještenje:

Obavjestavaju se studenti i nastavno osoblje da na Fakultetu za pomorstvo nece biti odrzana nastava u srijedu, 19. novembra 2014. godine kada se svecano obiljezava 55 godina rada Fakulteta.

Nastava od tog dana bice naknadno odrzana i to za studijske programe u Kotoru, u subotu dana 29. novembra 2014. godine, za studijske programe koji se organizaciju van sjedista Fakulteta, Baru i Cetinju, u ponedeljak, 22. decembra 2014. godine.

Najčitanije