18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

JU Muzeji i galerije: Otvoreno pismo predsjedniku Opštine Budva

Muzej Budva
Muzej Budva

Zaposleni u JU Muzeji i galerije Budve, suočeni nerazumijevanjem osnivača i nepoštovanjem  osnovnih prava, putem otvorenog pisma predsjedniku Opštine Budva Srđi Popoviću ukazaju na probleme u funkcionisanju ustanove.

„Javnosti radi, na naše dopise upućene Vama (dopis br.205, od 13.04.2016. godine i dopis br. 343, od 26.05.2016. godine) u kojima smo naveli da je situacija s kašnjenjem zarada postala neizdrživa i da tražimo hitno reagovanje osnivača – Opštine Budva i rješavanje problema, nismo dobili nikakav odgovor. Sljedeći naš pokušaj, dopis br. 349, od 01.06.2016. godine, u kome smo zahtijevali sastanak predstavnika zaposlenih s Vama, kako bismo u direktnom razgovoru predočili našu situaciju u vezi s neprimanjem mjesečnih zarada i nemogućnosti realizovanja programskih aktivnosti, takođe nije naišao na bilo kakavu reakciju.

Poštovani predsjedniče, shodno ovakvom (ne)reagovanju primorani smo javno iznijeti problematiku i stati u odbranu ličnog dostojanstva i dostojanstva djelatnosti kojom se bavimo.

Kao što je poznato, muzejska služba, u različitim organizacionim formama čiji je osnivač lokalna uprava, u Budvi datira od 1957. godine. Uzimajući u obzir opštepriznati stav da je muzej riznica kulturnog identiteta jedne sredine, te da je kulturni turizam jedan od važnih segmenata sveukupnog turističkog prometa u našem gradu kao i u svijetu, jasno je koliki značaj ima Ustanova za našu lokalnu zajednicu s kulturnog i privrednog aspekta. Stoga je neprihvatljiv stav da lokalna uprava zanemaruje njene finansijske probleme, s obzirom da je osnivanjem ustanove ovakvog tipa upoznata s članom 6 Zakona o muzejskoj djetanosti Crne Gore koji glasi: Muzej je neprofitna ustanova u službi društva i njegovog razvoja otvorena za javnost, koja sakuplja, konzervira, istražuje i prezentuje materijalne dokaze o ljudima, životnoj sredini i prirodi, radi izučavanja, valorizacije, edukacije i estetskog doživljaja.

Međutim, s velikim žaljenjem moramo konstatovati, da su zbog nedostatka finansijskih sredstava naše aktivnosti svedene na minimum i ugrožen je opstanak same ustanove. Naime, Budžetom Opštine Budva za 2016. godinu, opredjeljen je iznos za finansiranje Ustanove i planirano je da sredstva budu uplaćivana u mjesečnim ratama. No, zacrtana dinamika nije ispoštovana.

Shodno tome, zaposlenima se duguju četiri mjesečne zarade. U ovakvim okolnostima, kada zbog kašnjenja u isplati zarada nismo u mogućnosti zadovoljiti osnovne životne potrebe, plaćati mjesečne račune (struja, voda, telefon…), platiti prevoz do posla, stanarinu, ratu za kredit,  jasno je da je nezadovoljstvo zaposlenih, čiji je ovo osnovni izvor prihoda za život, opravdano i ogromno.

Poštovani predsjedniče, apelujemo na Vas, kao prvog čovjeka lokalne uprave, da shvatite ozbiljnost situacije i pronađete rješenje, kako ste čvrsto obećali stupanjem na ovu odgovornu funkciju. U suprotnom, bićemo prisiljeni da svoja lična i radna prava tražimo na drugi način.

Naš sljedeći  korak u tom pravcu je pridruživanje protestnom okupljanju u organizaciji Sindikata zaposlenih u Opštini Budva, zakazanom za 10. jun 2016. godine, ispred zgrade Opštine Budva” – kaže se u otvorenom pismu zaposlenih JU Muzeji i galerije Budva.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije