12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

JP Morsko dobro: Opštinama na primorju ustupljeno 3,4 miliona

Sa novogodisnjeg koktela Morskog dobra

JP Morsko dobro iz Budve do 5.decembra zaključilo ukupno 1.334 ugovora o koriščenju mora i obale i ostvarilo prihod od 6.795.539 eura- saopšteno je sinoć na novogodišnjem loktelu koji je za medije i poslovne partnere te firme priređen u Petrovcu. Morsko dobro očekuje da će do kraja godine ostvariti kompletan za 2017. planirani prihod od 7,23 miliona eura.

Do početka decembra  opštinama na primorju ovo JP je shodno Zakonu o finansiranju lokalne samouprave, prenijelo 50 odsto svojih prihoda, odnosno ukupno 3.397.769 eura. Prihodi su raspodijeljeni shodno broju ugovora o zakupu koji se odnose na teritoriju pojedine opštine, a najviše novca – 1,37 miliona eura po tom osnovu slilo se u kasu opštine Budva. Ulcinj je dobio 643.934 eura, Bar 488.323, Herceg Novi 384.196, Tivat 333.586 eura, a Kotor 175.005 eura.

Kako se navodi u izvještaju JP Morsko dobro, to preduzeće je u ovoj godini realizovalo više investicionih aktivnosti na održavanju i uređenju obalnog pojasa u svim primorskim opštinama. U Tivtu je obavljena sanacija plaže ispred hotela „Kamelija“ u Donjoj Lastvi, izrađena je projektna dokumnetacija za rekonstrukciju priostaništa u tom nasleju, a uređen je i kanal atmosferske kanalizacije u naselju Bonići. Realizovana je i druga faza izgradnje šetališta od Risna do Perasta u Kotoru, u Herceg Novom je sanirana Novosadska plaža i završena druga faza uređenja šetališta „Pet danica“, tamponiran je prilazni put u zaleđu Velike plaže u Ulcinju, u Baru je Morsko dobro učestvovalo u izvođenju radova na uređenju šetališta i trga u Sutomoru, izgrađene su prisutupne rampe i nabavljena specijalna kolica za pristup moru za osobe sa invaliditetom na više plaža u Budvi, Kotoru i Baru… U toku su i brojni drugi projekti, poput treće i četvrte faze uređenja pješačke staze Risan-Perast, izgradnje novog segmenta trajektnog pristaništa u Kamenarima, sanacije javne rasvjete na Skeli kod rta Đeran u Ulcinju, bagerisanje nanosa iz ušća rijeke Bojane…

Kotor

Upravni odbor Morskog dobra usvojio je i plan korišćenja sredstva tog JP za 2018. po kojem se očekuje ukupan prihod od 7,05 miliona eura, do čega će primorskim opštinama biti uplaćeno 3,5 miliona.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije