12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Vesna Jovićević: Solidan broj osumnjičenih za krivična djela u Kotoru

Sa pressa

Specijalno državno tužilaštvo treba da odluči da li će nastaviti sa istragama navodnih mafijaških obračuna u Kotoru, koji su rezultirali  ubistvom Srđana Vlahovića, pokušajima ubistva Vojina Stupara, Nenada Popovića, Miloša Radonjića, Tamare Zvicer, nezakonitim snimanjem u tom gradu i istragom pronalaska arsenala oružja u tamošnjem naselju Dobrota.

Rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Vesna Jovićević saopštila je na konferenciji za javnost da je te predmete proslijedila Specijalnom tužilaštvu, nakon što je “na osnovu informacija u predmetu, dokaza prikupljenih u izviđaju i informacija koje je dostavila Uprava policije, ocijenjeno je da postoje osnovi sumnje da su navedena krivična djela izvršena od strane pripadnika kriminalne organizacije, odnosno da su izvršena krivična djela posledica sukoba pripadnika kriminalnih organizacija”.

“Povod za sazivanje današnje konferencije za štampu je upoznavanje javnosti sa radom Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, u predmetima koji su poslednjih dva mjeseca izazivala posebnu pažnju javnosti, a koja su izvršena na području opštine Kotor. Cijeneći težinu izvršenih krivičnih djela te njihovu vremensku i prostornu povezanost, kao rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici formirala sam tim za postupanje u predmetima koji su formirani povodom izvršenja više krivičnih djela – prije svega radi se o ubistvu izvršenom na štetu Srđana Vlahovića, zatim pokušaj ubistva izvršenog na štetu Vojina Stupara u Kotoru, ubistvo u pokušaju izvršenog na štetu Nenada Popovića u Kotoru i ubistvo u pokušaju izvršeno na štetu Miloša Radonjića i to u vuše navrata, čak četiri puta, takođe radi se i o pokušaju ubistva izvršenog na štetu Tamare Zvicer”, kazala je Jovićević.

Tužiteljka nije htjela da kaže šta je konkretno urađeno u tim predmetima, pozivajući na to da će te istrage biti označene stepenom tajnosti ako ih preuzme tim glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Jovićević je kazala da su članovi tima koji je formirala prije nepuna dva mjesca analizirali dokaze prikupljene u istragama ubistva i pokušaja ubistva, ali i one koje su prikupile njihove kolege iz kotorskog Osnovnog tužilaštva.

“Jedan od tih predmeta formiran je povodom pronalaska veće količine oružja na jednoj određenoj lokaciji, a drugi predmet je formiran povodom postavljanja odnosno skidanja kamera. Povodom tih događaja lišeno je slobode pet lica i oni se nalaze u pritvoru. Procijenila sam da i te predmete treba da preuzme Više državno tužilaštvo i da objedili rad vezano za ove konkretne predmete”, kazala je Jovićević.

Ne precizirajući šta su konkretno radili, Jovićević je istakla da je tim koji je formirala preduzeo brojne radnje.

Kotor - kamere
Kotor – kamere

“Možemo samo generalno da kažemo da su to brojen radnje u smislu podnošenja zahtjeva sudijama za istragu, koji su obezbjeđivali određena dokumenta na osnovu kojih su državni tužioci kasnije postupali, svakako u saradnji sa Upravom policije. Preduzete su i druge dokazne radnje, prije svega saslušan je jedan veći broj svjedoka, obezbijeđeni su i određeni personalni dokazi. Ti svjedoci su se izjašnjavali o određenim  konkretnim činjenicama i okolnostima”, kazala je Jovićević.

Prema njenim riječima, u tim slučajevima prikupljeni su određeni dokazi.

Upitana koliko ljudi je osumnjičeno, Jovićević je kazala “solidan broj”.

Na pitanje da li izjave ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića da do četvrtka očekuje rezultate povodom ubistava i pokušaja ubistava u Kotoru, predstavljaju pritisak na nju i na kolege, Jovićević je odgovorila odrečno.

“Ja njegove izjave ne doživljavam kao pritisak”, kazala je Jovićević.

Ona je rekla da su svi slučajevi trenutno u Specijalnom državnom tužilaštvu jer Specijalni tužilac treba da procijeni da li su ta krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala.

“Nema zastoja o radu. Ako specijalno tužilaštvo odluči da se ne radi o organizovanom kriminalu, vratiće spise Višem tužilaštvu”, rekla je Jovićević.

Izvor:MINA
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije