Još nije utvrđen uzrok zdravstvenih tegoba Tivćana

Sumnja se na vodu, iz „Vodovoda“ negiraju tu mogućnost

Tivat - pogled sa Pina - Foto Boka News
Tivat – Foto Boka News

Definitivan uzrok učestalih stomačkih tegoba sa kojima se Tivćani suočavaju od proteklog vikenda, još nije utvrđen i čeka se nalaz epidemiologa koji je u ponedjeljak boravio u Tivtu. Saopštila je to danas novinarima direktorka Doma zdravlja i novoizabrana gradonačelnica Tivta dr Snežana Matijević.

Ona je kazala da se od subote tridesetak građana sa stomačnim tegobama, dijarejom i povraćanjem obratilo za pomoć ljekarima i da je dvoje u međuvremenu i hospitalizovano. Među oboljelima je bilo i dosta djece i svi su oni dobili adekvatnu terapiju. Istakla je da definitivni uzrok obolijevanja nije još utvrđen i da se na tome intenzivno radi.

„Sumnja se na vodu i uzeti su uzorci iz gradskog vodovodnog sistema, ali ništa još nije dokazano. Žao mi je što se sve ovo uopšte i desilo, ali moramo ispitati koji je pravi uzrok.“- kazala je gradonačelnica dodajući da broj pacijenata koji se obraćaju ljekarima opada i u ponedjeljak su bila samo dva nova slučaja.

Građani koji su u protekla tri dana imali stomačnih tegoba za to po pravilu, optužuju vodu sa gradskog izvorišta Plavda u Lepetanima sa kojeg lokalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ snabdijeva dobar dio Tivta. Iz „Vodovoda“ su i juče „Vijestima“ odlučno demantovali da je voda sa Plavde proteklih dana bila hemijski ili bakteriološki neispravna, naglašavajući da se ona konstantno kontroliše na internom nivou, a u regularnim intervalima i od strane Instututa za javno zdravlje Crne Gore.

Direktor tivatskog „Vodovoda“ Čedo Lukić naglasio je da se voda redovno hloriše i da je prije dva dana bila malo povećane mutnoće u odnosu na normalne okolnosti, prvenstveno zbog velikih padavina i povećanih dotoka na izvorištu, ali je naglasio da njen hemijski i bakterioški sastav nijednom nije bio van zakonom zadatih normi. U „Vodovodu“ smatraju da je uzrok zdravstvenih regova građana stomačni virus što kako kažu, potvrđuje i činjenica da među oboljelima ima i žitelja djelova grada koji se ne napajaju vodom sa Plavde već iz Regionalnog vodovoda.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.