15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Jokić i Urban – obnova spomeničkog kompleksa koji je posvećen strijeljanim mornarima

Jokić sa ambasadorom Republike Češke

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, sa potpredsjednikom Brankom Nedovićem i sekretarkom Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Jelenom Vukasović, priredio je juče prijem za ambasadora Republike Češke u Crnoj Gori Karela Urbana i njegove saradnike.

Ambasadoru Urbanu prezentiran je konzervatorski, kao i projekat obnove spomeničkog kompleksa u Škaljarima, koji je posvećen mornarima strijeljanim nakon pobune 1918. u Boki.

U projektu obnove spomeničkog kompleksa u Škaljarima, koji je razmatran u razgovoru sa ambasadorom Urbanom, precizirani su konzervatorski radovi i hortikulturno rješenje, kao i intervencija kojom će se na spomeniku ime Františeka Raša prilagoditi češkom jeziku.

Program obilježavanja 100. godišnjice Pobune mornara u Boki odvijaće se na državnom nivou 1. februara 2018. Takođe, Opština Kotor priprema poseban program obilježavanja ovog istorijskog događaja za 10. februar, u znak sjećanja na datum kada je, u zgradi gdje se nalazi Opština, donijeta presuda o strijeljanju vođa mornarske pobune.

Sjećanje na strijeljane mornare 1918.

Pobuna mornara je počela je 1.februara 1918. kada je oko 6.000 mornara austrougarske ratne flote preuzelo zapovjedništvo i istaklo crvene zastave na oko 40 brodova u zalivu Boke Kotorske. Pobunjeni mornari ustali su protiv osvajačkog rata koji su vodile Njemačka i Austro-Ugarska, ohrabreni velikom Oktobarskom revolucijom.

Nakon ugušenja pobune, četvorica mornara: Mate Brničević iz Krila Jesenica kod Omiša, Antun Grabar iz Poreča, Jerko Šižgorić iz Žirja kod Šibenika i Čeh František Raš, kao vođe pobune osuđeni su na smrtnu kaznu i strijeljani 11.februara u Škaljarima.

Najčitanije