Jokić: Nurković farba tunel kao Sikstinsku kapelu

Gradonačelnik Kotora odgovorio na prozivke ministra saobraćaja i pomorstva

Vladimir Jokić predsjednik Opštine Kotor

Gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić (Demokrate) odgovorio je na prozivke koje mu je uputio ministar pomorstva i saobraćaja Osman Nurković (BS).

Nurković je Jokića krotikovao što nije prisustvovao interresorskoj vježbi reagovanja na vanredne situacije na moru koja je nedavno održana u Luci Kotor i poručio mu da bi gradonačelnbik Kotora  „ako bi stvarno gorelo možda i pobjegao iz Kotora“. Reagovanje Jokića prenosimo u cjelosti:

„U petak se u Kotoru održala interresorska vježba za vanredne situacije na moru i u lukama. Vježbi su, pored učesnika, prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave. Budući da sam bio spriječen da lično prisustvujem vježbi zbog službenog puta u Italiju, gdje sam učestvovao na Forumu jadransko-jonske makroregije i u jednom dijelu istim predsjedavao, u ime lokalne samouprave vježbi je prisustvovao potpredsjednik Opštine, Milivoje Mišo Samardžić. Ministar Osman Nurković je nakon vježbe izjavio da mu nije jasno da nisam prisutan vježbi i da bih pobjegao iz Kotora kada bi u Kotoru gorelo. Da sam bio u saznanju da će Vlada Crne Gore na vježbu umjesto ministra saobraćaja i pomorstva poslati vidovnjaka i proroka, sasvim sigurno bih pokušao da vidim to čudo svojim očima, pa čak i po cijenu nazadovanja regionalne saradnje. Na moju veliku žalost, nemam nikakvih nadnaravnih sposobnosti, pa nisam znao kakvo čudo i ukazanje će se zbiti u Kotoru, ali sada barem znam da za sve što se tiče budućih događaja mogu da se interesujem kod tajnovidca koji obavlja funkciju ministra saobraćaja. Kako nisam poput ministra, stručnjak za buduće i vanrazumske događaje i pomjeranja, zadržaću se na prizemnijim, a za Kotor i mene lično neuporedivo važnijim.

Ministre, jesu li Vaše sposobnosti da vidite unaprijed bile te koje su Vas prelomile da ne dođete na sastanak u okviru Adriatic Sea Foruma ove godine? Da Vas podsjetim, sastanak je organizovala CLIA, asocijacija svijetskih kruzing kompanija, uz predstavnike Carnival grupe i MSC, gdje su pored mene bili prisutni i predstavnici Luke Kotor. Jeste li izbjegli sastanak zato što ste naslutili stav ovih svjetskih asocijacija i kompanija da je Luka Kotor A.D. preduzeće u većinskom opštinskom vlasništvu koje treba da nastavi da upravlja obalom Kotora? Ministre, kakvi su Vaši planovi povodom koncesije nad operativnom obalom Kotora? Hoćete li, ministre, stati u zaštitu prava Luke Kotor A.D. da joj se dodijeli prioritetna koncesija ili ćete, po običaju društva u kojem ste, doći sa pričama o valorizaciji obale? Šta ćete sa međunarodnim pomorskim konvencijama koje se moraju poštovati, ministre? Hoćete li urediti i pomoći status crnogorskih pomoraca ili će i dalje služiti za plaćanje raznih taksi zbog nerada Ministarstva i administracije? Hoćete li ministre konačno završiti radove na tunelu Vrmac, do sada bi i Sikstinsku kapelu ocrtali?

Ministre, to su pitanja sadašnjosti, na koja čekamo odgovor kada prestanete da se bavite proricanjem budućnosti. U pauzi razmislite i o prošlosti, pa se sjetite gdje je i kada gorelo i ko je palio te požare, a ko je bježao da spasi glavu. Možda se iznenadite, ministre, kada shvatite da sjedite sa piromanima od kojih su nekada cijeli narodi bježali. Ukoliko ste zaboravili, tu smo da podsjetimo, jer je Kotor grad u kojem ne vlada kolektivna amnezija.

Za kraj, postalo je malo jednolično da se na kotorsku upravu i mene kao predsjednika opštine svako malo usmjeri po jedan ministar ili neko drugi iz državne uprave. Vrijeme je da shvatite da nam ne možete ništa naći i da nas ne možete slomiti. Ministre, prenesite šefovima, onom formalnom i onom neformalnom, ukoliko ih baš toliko bolimo, neka oni izađu i kažu što imaju. A mi ćemo u međuvremenu nastaviti da nesmanjenim intenzitetom branimo interese građana Kotora, čuvajući Kotor na UNESCO-voj listi svjetske baštine, boreći se za očuvanje operativne obale pod kontrolom Luke Kotor AD, održavanjem kulturnih manifestacija uprkos vašim naporima da slomite naš entuzijazam i ljubav prema ovom gradu”- stoji u reagovanju gradonačelnika Kotora Vladimira Jokića.

2 Komentari

  1. Предсједниче Јокићу , само овако настави , не презај од ових Маровићевих ученика .Још ситно броје.

  2. Samo nastavi tako mladi covjece.Za mene licno apsolutno ne znaci u koju si partiju i kako se krstis.Molio bi te ako si u stanju da napokon srusis onu sramotu od Riviere i hotela Fjord.Volim Crnu Goru onako kako se istinski voli svoja drzava.Nije dovoljno porto Montenegro i sto kaze onaj novinar Lajovic metropola turizma za Budvu.Da bismo imali sliku da zivimo u predivnu drzavu.Montenegro je prekrasan samo ono sto joj je Bog dao .A ako zelimo da vidimo sto je TUGA onda mozemo poci do Pljevalja ,a ako zelimo da vidimo sto je ZALOST onda podjimo do bolnice u nasem dragom Kotoru.Zelim cjeloj planeti sve najbolje a bokeljima i Boki svu srecu i blagostanje.Jovan Milovic iz Radovica .30 godina tjelesno u Belgiju.P.S pokusaj ako mozes da ako nisi licno kontaktirao sa pojedinim tipovima ne moras ni preko novina,da se ne bi malo po malo ogadio osobama koje citaju ove novine.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.