15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Jokić: “Ministre, meni nije bilo potrebno Vaše prisustvo i prisustvo medija da obavim razgovore sa vaterpolo klubovima…”

Vladimir Jokić predsjednik Opštine Kotor

Tokom posjete Kotoru ministar Nikola Janović je iznio niz optužbi na račun rada nove kotorske uprave, a naročito mene kao predsjednika Opštine Kotor. Zarad istinitog informisanja cjelokupne javnosti, a naročito kotorske, moram se osvrnuti na navode ministra Janovića, kaže se u zvaničnom sopštenju predsjednika opštine Kotor Vladimira Jokića, koje integralno prenosimo.

“Neusaglašavanje termina za međusobni susret u martu i aprilu nije razlog da ministar Janović i ja ne radimo poslove iz svoje nadležnosti bez prisustva onog drugog. Naprotiv, obojica imamo zakonske i ustavne obaveze da obavljamo poslove iz naših nadležnosti bez obzira na okolnosti, a zajedničko fotografisanje svakako nije u opisu tih poslova iako u pojedinim trenucima neko može da isto ocijeni korisnim. Istine radi, u periodu mart-april nismo uspjeli da usaglasimo termine, a o ovom terminu u kojem je ministar posjetio Kotor nismo ni obaviješteni. Ministar Janović je gotovo ironično pomenuo moj zgusnuti raspored u kojem u tom periodu nije bilo termina za susret sa njim, očigledno zaboravljajući da je Kotor u tursitičkoj sezoni, da je otvoreno pitanje UNESCO statusa, da je nametnuta zabrana gradnje, da je koncesija Luke Kotor pod znakom pitanja, da su saobraćajne gužve započele, da je opština imala obavezu usvajanja budžeta i drugih planova, da je djelovanjem njegovih kolega iz Vlade dovedeno u pitanje održavanje KotorArta, sva pitanja koja su značajnija od kurtoaznog fotografisanja. Pored svih ovih problema, nismo zaboravili sport, pa su ovogodišnjim budžetom opredijeljena značajnija sredstva za sport nego prošlih godina, a sada smo u procesu izrade Nacrta odluke o načinu finansiranja sporta.

Ministre, meni nije bilo potrebno Vaše prisustvo i prisustvo medija da obavim razgovore sa vaterpolo klubovima i predstavnicima Vaterpolo saveza Crne Gore povodom rekonstrukcije zimskog bazena i da u dogovoru sa njima formiramo Komisiju za praćenje radova. Problem rekonstrukcije bazena nije u rukama opštine, već Direkcije za javne radove i izvođača, na koje i Vi kao ministar možete uticati i bez kamera i bez mene. Svoj dio posla mi kao lokalna samouprava i ja kao predsjednik radimo, na Vama je da radite svoj.

Razgovaramo sa sportskim klubovima, ali nismo medijski eksponiralii naše razgovore sa upravom VK „Primorac“ o tome kako da taj klub od posebnog značaja za grad učinimo opet prvakom Evrope i pravim gradskim klubom, iako je to moglo biti politički atraktivno i ispraćeno.

Auto moto trka Kotor 2017. se održala pod pokroviteljstvom opštine, bez pomoći Ministarstva, pa o tome opet nismo govorili.

Ministre, kada sam obilazio škole i primao predstavnike osnovnih i srednjih škola, nisam vapio za prisustvom ni Vašim ni ministra obrazovanja, iako su problemi koje te škole opterećuju iz vaših domena, već tražio način kako da opština pomogne. Minsitre, krovovi škola prokišnjavaju, toaleti su neuslovni, učionice nerenovirane, pojedine sprotske sale gotovo upropaštene, ali vjerujem da su Vas predstavnici škola o tome izvjestili kao i mene, pa da ćete naći vremena i načina da to prenesete i ministru obrazovanja.

Sve nabrojano predstavlja radni kapacitet lokalne samouprave, pa nema potrebe da gorući problemi Kotora čekaju, kako ste rekli, neku drugu priliku i veći demokratski kapacitet. Dovoljno će biti da svako radi svoj dio posla. Koordinacija u radu se obavlja preko nadležnih organa, a ne pred kamerama. Ne želim da vjerujem da Vi, kao Kotoranin, dijelite lokalne samouprave, kako je naveo premijer na „naše“ i one druge. Ministre, Vi želite da razgovaramo, a ja da djelujemo i radimo, pa da svako snosi odgovornost za učinjeno i/ili neučinjeno.

Za kraj, iz poštovanja prema vremenu kada sam navijao za svaki Vaš potez u bazenu i prema Vašoj sportskoj karijeri, neću komentarisati to što ste pomenuli djecu i moju navodnu zloupotrebu njih i njihovih najboljih interesa u političke svrhe. Zarad poštovanja prema Vašoj sportskoj karijeri i buduće koordinacije u našim poslovima, računaću da ste se nespretno izrazili” saoptio je predsjednik Vladimir Jokić.

Najčitanije