20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Jokić: Džabe vam novci moji sinovci

Vladimir Jokić gradonačelnik Kotora – foto Boka News

Povodom današnjeg saopštenja privrednog društva „Hefesta“, poznatijeg po investiciji u objekat privremenog karaktera smješten na lokaciji Turski rt – Verige, iz obaveze prema cijelokupnoj javnosti imam potrebu  da razjasnim nekoliko činjenica, kaže se u saopštenju predsjednika Opštine Kotor, Vladimira Jokića.

“Lokalna uprava u Kotoru nije pokretač inicijativa pred SDT i pred Ministarstvom kulture u ovom slučaju, već su te inicijative pokrenute od strane Demokratske Crne Gore. U tom periodu, tadašnja lokalna samouprava je imala puno razumijevanje za kultivaciju i investiciju na područje Turskog rta. Tada su MORT i lokalna uprava imali dovoljno razumijevanja za ovu investiciju pa su zaboravili na Menadžment plan prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora koji predstavlja dokument u odnosu na koji treba razvijati i štititi prostor pod zaštitom UNESCO. Medžment plan u tački 11.3.10 kaže:

„Sačuvati kao trajno neizgradiv prostor na južnoj strani naselja zajedno sa rtom Verige.“ i „Sačuvati od narušavanja savremenom gradnjom istorijske vizure iz Perasta prema Kostanjici i tjesnacu Verige“. Takvo razumijevanje za kultivaciju nas je i dovelo do toga da razmišljamo o statusu u okvirima UNESCO.

Verige

Ministarstvo kulture je obavjestilo Demokrate i mene kao podnosioca inicijative svojim dopisom od 26.05 2017. godine da nema osnova da oglasi ništavim rješenje Uprave za zašitu kulturnih dobara. Tom prilikom je navedeno da „Kada su u pitanju konzervatorski uslovi za izvođenje radova na nepokretnostima koje spadaju u kulturna dobra ili se građenje izvodi na zaštićenom području kulturnog dobra koje je pod zaštitom UNESCO-a, tada se konzervatorski uslovi i saglasnost izdaju isključivo sa konzervatorskim mjerama i principima zaštite, očuvanja i unaprijeđenja kulturno-istorijskih, ambijentalnih i pejzažnih vrijednosti zaštićenog dobra. Na ove principe zaštite, svojinski odnosi nemaju bilo kakvog uticaja, posebno ne na režim zaštite kulturnog dobra, koje mora uživati zaštitu bez obzira na pitanje ko je vlasnik, odnosno držalac ili korisnik nekog kulturnog dobra.“

Ovi navodi kojima je rješenje izdato ovom investitoru opravdano će ostati kao spomenik pravnim vratolomijama. Koristeći se ovom logikom sjutra bi bio ko mogao da zatraži konzervatorske uslove za radove na bilo kom spomeniku kulture. Izviđaj koji je SDT vodio završio je 12.07 2017. godine, godinu i po nakon pokretanja postupka, o čemu me je SDT obavjestio svojim dopisom.

Lokalna uprava u Kotoru je u upravnom postupku u kojem je „Hefesta“ učestvovala u svemu postupala u skladu sa pozitivinim zakonskim propisima, pa je tako nakon obavještenja od strane SDT nastavila prekinuti upravni postupak.

Motivi za podnošenje krivične prijave su jasni svima. Podnošenjem prijave pokušavate skrenuti pažnju sa činjenice da „Hefesta“ DOO nije posjedovala dozvolu za rad ugostiteljskog objekta izdatu od strane opštine Kotor, iako smo mogli da vidimo da je objekat u punom radnom zamahu nakon otvaranja uz visoke goste. Kako je moguće da radite bez izdate dozvole i kako je moguće da u javnosti kruže fotografije da ne izdajete fiskalne račune i da sve to prođe nekažnjeno i bez rekacije bilo kog organa? Podsjetiću vas da oni koji nemaju visoke goste na otvaranju i za mnogo manje nepravilnosti plaćaju drakonske kazne. Pokušavate li ovom krivičnom prijavom da učinite da se zaboravi falsifikat koji je javnosti prezentovan u postupku dobijanja saglasnosti na konzervatorski projekat? Mislite li da će ova krivična prijava učiniti da objekat od armiranog betona i klesanog kamena proglasimo privremenim i zaboravimo da je on na toj poziciji oročen do naredne godine? Što se tiče Demorkata i mene lično, ovaj naum vam je zaludan, po onoj popularnoj „Džabe vam novci moji sinovci.“

Svakom građaninu Crne Gore je jasno da u postupanju lokalne uprave u Kotoru u ovom postupku nema krivičnog djela, već da je namjera podnosioca osveta za ukazivanje na činjenice na koje smo prezentovali cjelokupnoj javnosti. Čudi me ipak da su se investitori opredijelili da u sve ovo uvuku i službenike opštine Kotor, koji nisu imali nikakvog udijela u podnešenim inicijativama. Iako je sigurno da će postupak pokazati da nije bilo nezakonitosti u postupanju uprave, nedostojno je da se na ovaj način u javnosti izlazi sa imenima službenika opštine Kotor, koji svoj posao obavljaju u skladu sa zakonom. Protiv mene slobodno podnosite jednu krivičnu prijavu dnevno, ali ostavite na miru službenike opštine” – kaže se u sopštenju predsjednika Jokića.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije