16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Jesenja fešta u centru Herceg-Novog u subotu 18.novembra

Jesenja fešta

U centru Herceg-Novom u subotu, 18. novembra biće održana Jesenja fešta inspirisana bogatim plodovima koji uspjevaju na našem području tokom ovog g

odišnjeg doba – svakako najpoznatiji šipak, nar ili mogranj, ali tu su i mandarine, rogač, žižula, košćela, kostanj, maginje, kake, kivi.

“S obzirom da je ovo naša deseta po redu stađunska fešta odlučili smo da je smjestimo na lokaciju na kojoj je sve počelo – u centru Herceg Novog, u pješačkoj zoni Njegoševe ulice, uz novska gvožđa ili šipke gdje su se Novljani nekad svakodnevno okupljali. Početna zamisao je i bila: podsjetiti na tradiciju, druženje na ulicama, probuditi ponovo, makar na kratko, duh entuzijazma u gradu – oživjeti zajednicu. To je spojeno sa našim stalnim animiranjem na kreativnost u slobodnom vremenu i to kroz razne oblike primjenjenog stvaralaštva, a kroz stađunske fešte i kroz gastronomiju”, saopštavaju iz NVO Ruke najavljujući stađunsku feštu.

U okviru manifestacije, u planu je uobičajena izložba domaćih proizvoda i rukotvorina, kao i aktivnosti za djecu i mlade.

Za djecu predskolskog i školskog uzrasta biće organizovan edukativni program, upoznavanje sa plodovima jeseni iz našeg okruženja. Uz izložbeni dio fešte ogledni prirodnjački sto biće postavljen od 10 časova, a radionica koju će voditi dipl.ing. hortikulture Milica Berberović će trajati dva sata.

U saradnji sa likovnom radionicom Srednje škole “Ivan Goran Kovačić” biće pripremljena izložba radova na temu “Šipak i plodovi jeseni”. Radovi će nastajati u jednom zamahu – u četvrtak 16. novembra, i biće izloženi u izlozima lokala u centru grada, kako je to uspješno “patentirano” na prvoj manifestaciji 2015. godine.

Mala fešta od naranče – H. Novi

Uz prodajni dio izložbe domaćih proizvoda biće organizovana degustacija jela i pića više izlagača. Prezentacije će se smjenjivati na svaki sat, a uz degustaciju građani mogu da dodijele skromne donacije u različite svrhe.

Udruženje Ruke ostvarilo je saradnju sa brojnim nevladinim organizacijama, sponzorima i građanima Herceg Novog, jer je značaj ovih događaja aktivitet zajednice. Tako će svoje proizvode predstaviti izlagači iz hercegnovske opštine i Boke, Podgorice, Bara, Nikšića…

Organizaciju Jesenje fešte podržala je Turistička organizacija Herceg Novi, a logističku pomoć pružaju opštinske službe i preduzeća. Cjelogodišnji projekat Stađunske fešte Udruženja Ruke podržavaju Nacionalna turistička organizacija i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore.

Najčitanije