10 C
Kotor

Slušaj online radio

Jelušić: najbolji način da uvedemo red u haotično stanje

Pine pred otvaranje
Pine pred otvaranje

JP“Morsko dobro“ najvjerovatnije će do kraja nedjelje raspisati tender za godišnji zakup pristaništa i privezišta na Crnogorskom primorju na koji je Vlada na svojoj  posljednjoj sjednici dala saglasnost – potvrdio je juče direktor JPMD Predrag Jelušić.

U javnom pozivu na koji je zeleno svjetlo dao kabinet premijera Mila Đukanovića, navodi se ukupno 37 pristaništa i privezišta na teritoriji šest primorkih opština, a koje će biti data u zakup sa rokom trajanja do kraja ove godine. Od toga je najviše lokacija u Tivtu -14, u Kotoru se u zakup daje 12, u Herceg Novom 4, u Budvi i Ulcinju po 2, a u Baru 3 pristaništa i privezišta.

„Mislim da ćemo izborom kvalitetnih zakupca i korisnika, konačno riječiti problem koji imamo u ovoj oblasti već godinama, da su pojedina pristaništa i privezišta uzurpirana ili da ih koristi kako ko hoće, mimo propisa. Toga više neće biti jer će se na ovaj način uvesti red i tačno će se znati kako, koliko i ko može da koristi te objekte.“- kazao je Jelušić.

Za Tivćane je posebno interesantno što će se na tenderu naći i njihova gradska riva – pristanište Pine u centru tog grada. JPMD ovdje izdaje operativnu obalu dužine 120 i širine 2 metra po početnoj cijeni godšnjeg zakupa od 2.570 eura. Pine je inače, tokom većeg dijela godine, polazna stanica brojnih turističko-izletničkih brodova, kako iz Tivta, tako i iz Risna, Kotora, Herceg Novog, čak i Budve, a koji odavde kreću na krstarenja zalivom Boke Kotorske. Dnevno se ovdje prekrca u prosjeku najmanje 500 putnika, a rivu koriste i brojne strane jahte. Do prošle godine Pinima je gazdovalo Komunalno preduzeće Tivat, a iz Opštine Tivat najavili su da će nastojati da ta lokalna javna firma ponovno na tenderu JPMD dobije mogućnost da nastavi upravljati Pinima. Inače, u tekstu javnog poziva za davanje pristaništa i privezišta u zakup koji je utvrdio Upravni odbor JPMD, stoji da će odabrani zakupci morati da se pridržavaju maksimalne visine naknade za pristajanje plovila, a koja za plovne objekte registrovane za privrednu djelatnost prevoza putnika, iznosi 50 centi po metru dužine za plovila duga do 10 metara. Ploavila dužine preko 10 metara uz to, plaćaće i po 40 centi po dužnom metru za svaki metar dužine preko 10 metara.

„Korisnik pristaništa dužan je da vlasnicima plovila koja posjeduju riješenje nadležnog opštinskog organa za obavljanje privredne djelatnosti prevoza putnika, omogući pristajanje prema utvrđenom redu vožnje sa trajanjem u pravilu do 15 minuta, a u jutarnjim satima od 8 do 10 h, zadržavanje na pristaništu u trajanju od maksimalno 45 minuta.“ – stoji u tekstu javnog poziva uz napomenu da će pristajanje biti besplatno za sva domaća i strana plovila za sport i rekraeciju dužine do 6,5 metara, odnosno male barke dužine do 5 metara sa motorom snage do 5 konja, a koje su upisane u crnogorski Registar čamaca.

Pine pred otvaranje
Pine pred otvaranje

„Za ostala plovila maksimalna cijena pristajanja će se utvrditi u skladu sa tržišnim principima.“- stoji u pozivu.

besplatno sidriste ispred Tivta_resize

Inače, iz Luke kapetanije Kotor nedavno su saopštili da sidrišta u Tivatskom zalivu na potezu od Pina prema i oko ostrva Sveti Marko, pripadaju javnom pristaništu Pine, što znači da bi njegov zakupac mogao da dođe u priliku da brojnim velikim motornim jahtama i jedrilicama koje gotovo svakodnevno sada besplatno koriste ovo sidrište, ubuduće naplaćuje tu uslugu kako se radi svuda u svijetu.Samo juče u tom akvatorijumu potpuno besplatno je na sidru boravilo devet jahti dužine od 10 do čak 62 metra.

Izvor:S. L.

Najčitanije