15 C
Kotor

Slušaj online radio

Jedrilice prestižne regate “EST 105” uplovile u Boku

Šezdeset i osam jedrilica, sa preko 500 članova posade – učenica prestižne međunarodna regate „EST 105“, uplovili su danas u akvatorijum Bokokotorskog zaliva, nakon što su u četvrtak 28. aprila, tačno u podne, startovali iz Barija, i prešli 110 nautičkih milja preko Jadranskog mora.

Najbrži učesnik tradicionalne regate Tera da mare XI, bila je jedrilica “Idrusa” sa kormilarom Paolom Montefuskom.

Predstavnici ove tradicionalne regatne utrke, kojoj je ovo jubilarno deseto izdanje, imali su za cilj Herceg Novi, s obzirom na to da su dugogodišnji partneri sa JK „Jugole Grakalić“, JK „Jovo Dabović“ i Jedriličarskim savezom Crne Gore, a partnerstvo je od ove godine prošireno i sa Jahting klubom Porto Montenegra. Stoga je dio učesnika regate juče smješten na hercegnovskom Škveru,  a ostali su se uputili u tivatsku marinu Porto Montenegro.

„Zaliv Boke Kotorske, koji je dio pod UNESCO zaštitom, sa njegovom raznolikom i interesantnom obalom i planinskim vrhovima u zaleđu, idealan je za jedriličare, a Porto Montenegro je jedna od najatraktivnijih novih marina u Evropi.“ -istakao je generalni sekretar Univerziteta za sport u Bariju, Pasquale Triggiani, dodajući da je regata „EST 105“ idelan način da započne ljetnja nautička sezona 2016.

U akvatorijumu Bokokotorskog zaliva, u subotu 30. aprila održaće se i regata pod nazivom „Kotor Trophy“, kada će jedriličari iz Tivta i Boke imati priliku da jedre sa učesnicima međunarodne jadranske regate „EST 105“. Ceremonijalna dodjela nagrada obje regate biće organizovana istog dana, sa početkom u 17 sati  u Jahting klubu Porto Montenegra.

Regata Est
Regata Est

Izvor:S. L.

Najčitanije