7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Jedrilica iz Boke sa skiperom Nikšom Trušom uprkos lošem vremenu stigla na cilj…

Proteklog vikenda održana je prestižna regata EST 105, Bari – Herceg Novi, u dosta nepovoljnim vremenskim uslovima, jakog južnog vjetra usleg čega je veliki broj jedrilica ubrzo nakon starta odustao.

Jedina posada iz Boke sa 9,5 metarskom jedrlicom ‘Chitom’ u klasi ORC kojoj je cilj bio Tivat, bila je sa skiperom Nikšom Trušom iz Kotora i članom posade iz Beograda prof.dr Nenadom Ćuprićem sa Beogradskog Univerziteta koji su uspješno stigli do cilja nakon odjedrenih 110 NM.

“Uslovi na moru te noći dosta su bili teški tako da su se  mnoge jedrlice vratile  odustale od regate. Mi smo  uspjeli odoljeti teškom jugu i uploviti na cilj u našu Boku”, kazao je sa ponosom za naš portal Nikša Truš.

Naime, u klasi Libero kojoj je cilj bio u Herceg Novom učestvovala je jedna Crnogorska posada sa skiperom Aleksandrom Boškovićem iz Bara sa tri člana posade..

EST 105

64 jedrilice, sa preko 500 članova posade, učestovale su na prestižnoj međunarodnoj regati EST 105, koja je startovala u Bariju, i nakon 110NM preko Jadranskog mora, uplovila u akvatorijum Bokokotorskog zaliva – pobjednik regate je jedrilica Buena Vista, kluba Cus Bari, koja je prešla regatno polje za svega 33h 25min. Drugo mjesto osvojila je jedriliva Neopoliba, takodje kluba Cus Bari, a treće Alozee, KLUBA C.N. Porto Civitanova.

Zaliv Boke Kotorske, koji je dio pod UNESCO zaštitom, sa njegovom raznolikom i interesantnom obalom i planinskim vrhovima u zaleđu, idealan je za jedriličare, a Porto Montenegro je jedna od najatraktivnijih novih marina u Evropi, istakao je Generalni sekretar Univerziteta za sport u Bariju, Pasquale Triggiani, dodajući da je ova regata idelan način da započne ljetnja nautička sezona 2017.

Ceremonijalna dodjela nagrada regate organizovana je u Porto Montenegru. Neke od najvećih jedrilica ove regate bile su vezane u marini Porto Montenegro, a posada je uživala u sadržajima nautičkog naselja.

Najčitanije