JBB – čeka se Vlada, radnici ulaze na dokove ?!

Bijela - JBB foto Boka News
Bijela – JBB foto Boka News

Ponuda stečajnog upravnika Jadranskog brodogradilišta Bijela koja se odnosi na visinu otpremnina radnika prihvatljiva je, ali se čeka sjednica Vlade, u četvrtak, koja će dati konačnu riječ o tome a čiji će zaključak biti pravna garancija da će dogovor odnosno zahtjev radnika biti ispunjen.

Radnici će, kako su se danas dogovorili, kao gest dobre volje narednih dana ući na dokove, ali isplovljavanje italijanskog broda iz Bijele neće dozvoliti do dobijanja garancija ili prijete radikalizacijom protesta u petak, javlja Radio Herceg – Novi.

Radnici Jadranskog brodogradilišta već 62 dana svakodnevno protestuju ispred kapija firme u koju je uveden stečaj 30.juna, a više stotina radnika ostalo bez posla. Radnici zahtijevaju isplatu zaostalih plata i izmirenje drugih obaveza, otpremnine po kolektivnom ugovoru, povezivanje radnog staža za pet i po godina i pismene garancije Vlade da će im zahtjevi biti ispunjeni.

Zahtjeve radnika Brodogradilišta podržali su odbornici SO HN kao i članovi Komisije za praćenje privatizacija Skupštine CG. Sa stečajnim upravnikom su postigli dogovor oko otpremnina za 65 radnika koji imaju pravo na penziju. Što se tiče ostalih radnika i njihovih otpremnina jutros su se saglasili da je ponuda stečajnog upravnika prihvatljiva, iako nisu željeli da saopšte o kolikoj je sumi riječ. Danas će se , kako nam je saopštio predsjednik Sindikata Mladen Krivokapić, sastati sa bivšim direktorom Petrom Tušupom kako bi se eventualno dogovorili da kao gest dobre volje naredna dva dana uđu u dokove. Ali, Krivokapić ističe da, iako budu završili remont italijanskog broda neće dozvoliti njegovo isplovljavanje iz Bijele. Imaju nagovještaja da će se pitanje Brodogradilišta naći na dnevom redu sjednice Vlade u četvrtak. Oni čekaju i, kako su nam i danas saopštili, sa protestima neće prekidati a, ako ne dobiju zaključke Vlade, koji bi bili garant da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni, radikalizovaće proteste u petak.

1 komentar

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.