15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Javnoj upravi i NVO sektoru predstavljen projekat “Herceg Novi – Evropska prestonica kulture”

"Herceg Novi - Evropska prestonica kulture"
“Herceg Novi – Evropska prestonica kulture”

Projekat “Herceg Novi – Evropska prestonica kulture” u utorak je predstavljen predstavnicima tivatskog NVO sektora i Javne uprave opštine Tivat u multimedijalnoj sali opštine.

O projektu su govorili članovi ekspertskog tima: Nataša Martić savjetnica za turizam i kulturu u kabinetu predsjednice opštine Herceg Novi i koordinatorka projekta “Evropska prestonica kulture”, Aleksandar Peković, direktor projekta “Herceg Novi 20/21”, Marko Maršićević, direktor projekta komunikacija Herceg Novi 20/21 i Darko Brlek, direktor Ljubljana festivala i predsjednik Evropske asocjacije festivala.

Herceg Novi je krajem prošle godine, zajedno sa Novim Sadom, ušao u drugi, finalni, krug takmičenja za titulu Evropske prestonice kulture 2021. godine. Odluku o tome koji će od ova dva grada imati privilegiju da bude titular, Evropska komisija će donijeti polovinom oktobra.

Predstavljajući projekat članovi tima istakli su da će 8.septembra Evropskoj komisiji u Briselu predati drugu knjigu za kandidaturu. Na sastanku zaposleni u Javnoj upravi kao i predstavnici NVO sektora detaljnije su upoznati šta to znači za Tivat, Boku Kotorsku i Crnu Goru, koji bi to mogli biti benefiti te kakao bi Grad mogao valorizovati neke originalne i autentične vrijednosti kroz projekat. Inače, Tivat je već  u prvoj fazi prepoznao vrijednosti ovog projekta i zvanično dostavio podršku aplikacije Herceg Novog za Evropsku prestonicu kulture.

Boris Pean: Boka kao regija ima zajedničko ime i more, i ništa više. Evo prilike i u tom smislu…

“Kandidujemo se za 2021.godinu, imamo pet godina pripremnih, a sama realizacija traje godinu dana, tako da je projekat veoma kompleksan. Biti Evropska prestonica kulture znači veliki preporod na socijalnom, ekonomskom i kulturnom planu. Ovo je regionalni projekat, u koji su se uključili, osim Herceg-Novog, gradovi Boke, Cetinje, Budva, Crna Gora i predstavlja mogućnost da se predstavimo cijeloj Evropi, ostvarimo benefite… “ – kazao je između ostalog predstavljajući projekat Aleksandar Peković direktor projekta “Herceg Novi 20/21”.

"Herceg Novi - Evropska prestonica kulture"
“Herceg Novi – Evropska prestonica kulture”

Prezentaciji je prisustvovala predsjednica Opštine, dr Snežana Matijević, predsjednik Skupštine, Ivan Novosel, kao i potpredsjednici opštine, Maslovar i Janović.

Projekat Evropska prijestonica kulture (EPK) je najvažniji kulturni evropski projekat. Započet je 1985. godine na inicijativu Meline Merkuri i Žaka Langa, tadašnjih ministara za kulturu Grčke i Francuske. Do danas, preko 50 gradova Evrope bili su nosioci ove titule.

Dobijanje titule Evropske prijestonice kulture vremenom postaje stvar prestiža i privilegije onih gradova koji su ovaj projekat shvatili kao sredstvo za ubrzan razvoj kulturnog života grada i predstavljanje bogatog kulturnog nasleđa. Ideja projekta zasniva se na pretpostavci o postojanju mnoštva različitih kultura koje treba ojačati, povezati i na taj način uspostaviti uzajamnu koheziju i osjećaj pripadnosti jednom, evropskom,  narodu. S tim u vezi, kultura se posmatra kao pokretač za unapređenje znanja, kreativnosti, a sam projekat kao izuzetna prilika da se grad i regija obnove, da se unaprijedi njihov imidž, da postanu poznati i upečatljivi na evropskoj mapi.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije