13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Japanci donirali Herceg Novom vatrograsno vozilo i opremu

Potpisivanje ugovora odonaciji

Ambasador Japana u Crnoj Gori  Đuići Takahara i potpredsjednik Opštine Herceg Novi Dragan Janković potpisali su danas u prostorijama Ministarstva prosvjete ugovor za “Projekat opremanja Službe zaštite i spasavanja Opštine Herceg Novi vatrogasnim vozilom i opremom“.

Japanski ambasador je ukazao na značaj donacije opštini Herceg Novi, koja će od sada biti bogatija za jedno protivpožarno vozilo i spasilačku opremu.

Potpredsjednik Opštine Herceg Novi istakao je da će donacija Vlade Japana biti od izuzetnog značaja za Službi zaštite i spasavanja i dodao da ona predstavlja simbol povjerenja i prijateljskih odnosa naroda Crne Gore i Japana.

Japanski ambasador danas je potpisao i ugovor sa sa direktorom Osnovne škole “Boško Buha” u Pljevljima Albinom Kondoom, za “Projekat opremanja JU OŠ „Boško Buha“ u Pljevljima vozilom za prevoz djece  i opremom za nastavu”.

Ukupna vrijednost ovih ugovora o donaciji iznosi 110.497 eura, od čega nje za hercegnovski projekat opredijeljeno 63.815 eura.

“Projekat opremanja Službe zaštite i spasavanja Opštine Herceg Novi  vatrogasnim vozilom i opremom“ odobren je u okviru POPOS granta  japanske Vlade, za koji je aplicirano zahvaljujući dobroj saradnji  Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi i Službe zaštite i spasavanja.

Sekretar Ministarstva prosvjete Omer Mehmedović je zahvalio ambasadoru  i Vladi Japana na dugogodišnjoj podršci i podsjetio da je u prethodne dvije decenije Vlada Japana donirala Crnoj Gori preko 2,5 miliona eura. On je rekao da je značajan dio tih sredstava uložen u obnavljanje  infrastrukture školskih objekata, što je umnogome pomoglo nastojanjima Ministarstva prosvjete da stvori što kvalitetnije uslove za  obrazovanje.

POPOS grantovi japanske Vlade imaju za cilj da podrže društveni  razvoj i obezbijede finansijsku pomoć neophodnu za realizaciju projekata koji će doprinijeti ekonomskom i socijalnom razvoju. Zaštita životne sredine, zdravstvena zaštita, obrazovanje i socijalna zaštita  su glavne oblasti interesovanja Vlade Japana.

 

Najčitanije