18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Srednjoškolci dobili renoviranu fiskulturnu salu

Fiskulturna sala Gimnazije i Srednje pomorske škole u Kotoru – foto Radio Kotor

Fiskulturna sala Gimnazije i Srednje pomorske škole u Kotoru od danas je u novom ruhu i to zahvaljujući Ugovoru o donaciji vrijednom više od 112 hiljada eura, koji je na inicijativu Ministarstva sporta potpisan sa Ambasadom NR Kine u Crnoj Gori i to u okviru projekta Ministarstva sporta ,,Afirmacija školskog sporta” , čiji je cilj unaprjeđivanje uslova u nastavi fizičkog vaspitanja i podsticanje djece i omladine da se što više bave sportsko-rekreativnim aktivnostima.

Salu su u prisustvu velikog broja učenika i profesora, uz svečani program, otvorili ministar sporta Nikola Janović i ambasador NR Kine u Cg Cui Dživei, poručujući da su zajedničkom akcijom produžili vijek trajanja fiskluturne sale, a učenicima omogućili bezbjedno i komforno bavljenje sportsko rekreativnim aktivnostima u okviru nastave fizičkog vaspitanja, medju kojima već stasavaju raskošni sportski talenti.

,,Ovo je novi početak naše saradnje u oblasti sporta i obrazovanja i vjerujemo da nas u budućnosti čeka još sadržajnija saradnja Narodne Republike Kine i crnogorskih škola” – poručio je kineski ambasador u Crnoj Gori Dživei.

Zahvaljujući se ambasadoru i ministru Janoviću na podršci i vrijednoj donaciji, direktor Srednje pomorske škole Veljko Botica kazao je ,,da su dobili šansu da renoviraju salu i iskoristili je zahvaljujući prije svega inicijativi njihovog Kotoranina i bivšeg učenika kotorske Gimnazije, danas ministra sporta Nikole Janovića”.

U rekonstrukciju sale uloženo je 120 hiljada eura, od čega je 56 hiljada eura obezbijedjeno od donacije kineske ambasade, dok su 64 hiljade eura investarale škole. U parteru je postavljen parket po FIBA standardima, sanirani su unutrašnji zidovi dvorane, uredjene svlačionice i postavljena oprema sa kojom se mogu postizati vrhunski sportski rezultati.

Fiskulturna sala Gimnazije i Srednje pomorske škole u Kotoru – foto Radio Kotor
Ministar Janović obišao radove na rekonstrukciji kotorskog gradskog bazena

Raspisan je tender za drugu fazu rekonstrukcije kotorskog Zimskog bazena ,,Nikša Bućin” , ponude dostavljene i otvorene, tako da će se za nekoliko dana saznati i odluka o izboru najpovoljnijeg izvođača radova- saopšteno je tokom radne posjete ministra sporta Kotoru, koji je sa direktorom Direkcije javnih Radova Almerom Kalačem, potpredsjednikom opštine Kotor Brankom Nedovićem i njihovim saradnicima obišao radove na rekonstrukciji kotorskog gradskog bazena.

Prvi čovjek Direkcije javnih radova podsjetio je da je prva faza rekonstrukcije bazena završena,ali da se zbog nedostatka sredstava u budzetu objekat nije mogao finansirati u cjelosti odjednom, već u tri faze. Prema sinoć utvrdjenom prijedlogu kapitalnog budzeta, za 2018. predvidjeno je 700 hiljada eura za nastavak radova.

,,U prvoj fazi rekonstrukcije gradskog bazena bilo je najvažnije da objekat dovedemo u stabilno stanje, jer je zub vremena oštetio betonsku i čeličnu konstrukciju, tako da je betonske elemente trebalo dodatno ojačati a čeličnu konstrukciju u cjelosti ispeskariti i ponovo ofarbati. Druga faza podrazumijeva radove na elektro i sprinkler instalacijama, vodovodnim, kanalizacionim i svim mašinskim instalacijama, a onda za treću fazu ostaje zamjena stolarije i opremanje objekta u cjelosti” – objasnio je Kalač.

Ministar sporta Nikola Janović saopštio je da je izutetno vazno da bazen sto prije bude u funkciji jer djeca dva kluba, njih oko 350 djece svakodnevno putuju u Budvu i Herceg Novi.

“Kada oni imaju toliku želju i motiv, da svaki dan putuju na treninge, onda je i nama to obaveza više da svi zajedno i opština i Direkcija javnih radova i Ministarstvo sporta, učinimo sve što je do nas da i djeca i prvi tim i ,,Kataro” i ,,Primorac“ , što prije počnu sa treninzima u kotorskom bazenu. Utoliko više što su svih ovih godina kičma crnogorske vaterpolo reprezentacije bili kotorski vaterpolisti” – poručio je ministar Janović.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije