Jahte pokidane sa veza, oboreno drveće i oštećeni automobili

Orkanska bura napravila dosta problema u Tivtu

Olujna bura koja je tokom noći na momente dostizala i udare orkanske jačine, pričinila je dosta problema i štete na području opštine Tivat. Ekipe Komunalnog preduzeća, Službe zaštite i spašavanja, Komunalne policije i Odjeljenja bezbjednosti Tivat na terenu su bile čitave noći i dana, od 23 sata sinoć kada je počela oluja  sa udarima vjetra brzine  40 do 50 čvorova.

Meteo-služba aerodroma Tivat zabilježila je najjači udar bure brzine 56 čvorova (103,7 kilometara na čas), pa nije čudo da su stradala brojna stabla na javnim i privatnim površinama na području cijele tivatske opštine, reklamni bilbordi, saobraćajni znaci, a prevrnuto je i potopljeno i par manjih čamaca na vezu uz obalu…

Komunalci i vatrogasci već sinoć su uklanjali stabla koja su na Seljanovu pala i oštetila dva automobila, a od jutros brojne ekipe intervenišu na cijelom području opštine gdje sklanjaju oborena stabla i grane sa puteva i javnih površina, ostatke odnešenih tendi i nadstrešnica, te čiste smeće i svakovrsni otpad koje je bura raznijela po cijelom gradu „okitivši“ grane drveća sa najlonima  i sličnim materijalom. Štetu je pretrpjelo i više krovova na kojima je bura polomila ili odnijela crijepove.

Prema riječima direktora Komunalnog preduzeća Tivat Tonka Lukšića, stradalo je i dosta saobraćajnih znakova koje je jaka bura bukvalno preklopila „u korenu“, a bilo je i više oštećenih automobila na kojima su grane i drugi otpad slomile stakla ili oštetile lim. Stadala je i javna rasvjeta, pogotovo na području Gradiošnice i Seljanova, vjetar je kao od šale nosio kontejnere za otpad teške po nekoliko stotina kilograma, a oštećena je i velika 6 metara visoka ukrasna novogodišnja jelka postavljena na južnom kraju gradske rive Pine.

„Štete ima na teritoriji cijele opštine i sigurno da danas do kraja dana nećemo stići da uklonimo sve posljedice nevremena. Zbog toga, ali i najave meteorologa da se bura neće smirivati, apelujemo na sve građane da ne ulaze u gradski i druge parkove jer sa visokih borova vjetar otkida šišarke i grane koje nekoga mogu ozbiljno povrijediti“- istakao je Lukšić.

„Od rane zore jutros angažovani smo na spriječavanju veće štete u marini i kompleksu Movida Beach na Obali Đuraševića gdje je mega jahta „Mona Liza“ duga 40 metara i teška preko 400 tona, pod naletima bure, pokidala vezove i počela udarati u obalu i okolne brodove. Spriječili smo veća oštećenja na tom i okolnim plovilima, obavijestili nadležne pomorske vlasti, a rukovodstvo marine pokušava doći u kontakt sa ruskim vlasnikom jahte“- kazao nam je komandir Službe zaštite i spašavanja Tivat Zoran Barbić. Dodao je da je vjetar pričinio štetu i na elektro mreži u Krtolima zbog čega je bez struje par sati bilo čitavo poluostrvo Luštica.

U Porto Montenegru takođe je bilo problema sa pucanjem vezova na nekoliko jahti ali su pravovremenim intervencijama ekipa zaposlenih u toj marini, spriječene ozbiljnije posljedice. U marini „Navar“ u Bonićima nije bilo problema i štete, dok je minimalna šteta zabilježena na tivatskom aerodromu koji je danas, uprkos udarima bure, normalno funkcionisao i primao avione na redovnim linijama za Beograd i Moskvu.

HN-bura
HN-bura

Herceg – Novi – Bura napravila dosta štete, nadležne službe rade na otklanjanju posljedica

U cilju otklanjanja posljedica olujne bure na teritoriji opštine Herceg Novi tokom cijele noći su bile angažovane sve nadležne službe, a istim tempom se radi i danas.

Kako je konstatovano na jutros održanom koordinacionom sastanku u Opštini Herceg Novi, materijalna šteta je evidentirana na rivijeri, naročito u Zelenici i Bijeloj, u selima u zaleđu i nekim dijelovima poluostrva Luštica.

Bura je na više mjesta oborila stabla, reklamne table i razvodne stubove, polomila stakla na autobuskim stajalištima u Meljinama, Zelenici, Bijeloj i u centru grada, a manja oštećena je pretrpjela i novogodišnja dekoracija.

Ekipe Službe zaštite i spasavanja, Službe komunalne policije, preduzeća „Komunalno-stambeno“ i „Čistoća“ na terenu su i intenzivno rade na evidentiranju i otklanjanju posljedica nevremena, a cijelom akcijom koordinira Sekretarijat za komunalne djelatnosti i ekologiju Opštine Herceg Novi.

U Opštini Herceg Novi je formirana Komisija za štete, koja će se starati o utvrđivanju nivoa štete i odlučivati o zahtjevima građana da im se ista nadoknadi.

Pozivamo sve građane da štetu prijave putem „Sistema 48“, pozivom na broj telefona 19800.

Posebno apelujemo na roditelje da obrate pažnju i da djeca izbjegavaju boravak na otvorenom dok traje izuzetno jaka bura, jer postoji opasnost od povređivanja.

Upozoravamo učesnike u saobraćaju da snažni udari vjetra pomjeraju kontejnere na saobraćajnice, te da je zbog toga neophodan dodatni oprez.

 

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.