16 C
Kotor

Slušaj online radio

Jahte pokidane sa veza, oboreno drveće i oštećeni automobili

Olujna bura koja je tokom noći na momente dostizala i udare orkanske jačine, pričinila je dosta problema i štete na području opštine Tivat. Ekipe Komunalnog preduzeća, Službe zaštite i spašavanja, Komunalne policije i Odjeljenja bezbjednosti Tivat na terenu su bile čitave noći i dana, od 23 sata sinoć kada je počela oluja  sa udarima vjetra brzine  40 do 50 čvorova.

Meteo-služba aerodroma Tivat zabilježila je najjači udar bure brzine 56 čvorova (103,7 kilometara na čas), pa nije čudo da su stradala brojna stabla na javnim i privatnim površinama na području cijele tivatske opštine, reklamni bilbordi, saobraćajni znaci, a prevrnuto je i potopljeno i par manjih čamaca na vezu uz obalu…

Komunalci i vatrogasci već sinoć su uklanjali stabla koja su na Seljanovu pala i oštetila dva automobila, a od jutros brojne ekipe intervenišu na cijelom području opštine gdje sklanjaju oborena stabla i grane sa puteva i javnih površina, ostatke odnešenih tendi i nadstrešnica, te čiste smeće i svakovrsni otpad koje je bura raznijela po cijelom gradu „okitivši“ grane drveća sa najlonima  i sličnim materijalom. Štetu je pretrpjelo i više krovova na kojima je bura polomila ili odnijela crijepove.

Prema riječima direktora Komunalnog preduzeća Tivat Tonka Lukšića, stradalo je i dosta saobraćajnih znakova koje je jaka bura bukvalno preklopila „u korenu“, a bilo je i više oštećenih automobila na kojima su grane i drugi otpad slomile stakla ili oštetile lim. Stadala je i javna rasvjeta, pogotovo na području Gradiošnice i Seljanova, vjetar je kao od šale nosio kontejnere za otpad teške po nekoliko stotina kilograma, a oštećena je i velika 6 metara visoka ukrasna novogodišnja jelka postavljena na južnom kraju gradske rive Pine.

„Štete ima na teritoriji cijele opštine i sigurno da danas do kraja dana nećemo stići da uklonimo sve posljedice nevremena. Zbog toga, ali i najave meteorologa da se bura neće smirivati, apelujemo na sve građane da ne ulaze u gradski i druge parkove jer sa visokih borova vjetar otkida šišarke i grane koje nekoga mogu ozbiljno povrijediti“- istakao je Lukšić.

„Od rane zore jutros angažovani smo na spriječavanju veće štete u marini i kompleksu Movida Beach na Obali Đuraševića gdje je mega jahta „Mona Liza“ duga 40 metara i teška preko 400 tona, pod naletima bure, pokidala vezove i počela udarati u obalu i okolne brodove. Spriječili smo veća oštećenja na tom i okolnim plovilima, obavijestili nadležne pomorske vlasti, a rukovodstvo marine pokušava doći u kontakt sa ruskim vlasnikom jahte“- kazao nam je komandir Službe zaštite i spašavanja Tivat Zoran Barbić. Dodao je da je vjetar pričinio štetu i na elektro mreži u Krtolima zbog čega je bez struje par sati bilo čitavo poluostrvo Luštica.

U Porto Montenegru takođe je bilo problema sa pucanjem vezova na nekoliko jahti ali su pravovremenim intervencijama ekipa zaposlenih u toj marini, spriječene ozbiljnije posljedice. U marini „Navar“ u Bonićima nije bilo problema i štete, dok je minimalna šteta zabilježena na tivatskom aerodromu koji je danas, uprkos udarima bure, normalno funkcionisao i primao avione na redovnim linijama za Beograd i Moskvu.

HN-bura
HN-bura

Herceg – Novi – Bura napravila dosta štete, nadležne službe rade na otklanjanju posljedica

U cilju otklanjanja posljedica olujne bure na teritoriji opštine Herceg Novi tokom cijele noći su bile angažovane sve nadležne službe, a istim tempom se radi i danas.

Kako je konstatovano na jutros održanom koordinacionom sastanku u Opštini Herceg Novi, materijalna šteta je evidentirana na rivijeri, naročito u Zelenici i Bijeloj, u selima u zaleđu i nekim dijelovima poluostrva Luštica.

Bura je na više mjesta oborila stabla, reklamne table i razvodne stubove, polomila stakla na autobuskim stajalištima u Meljinama, Zelenici, Bijeloj i u centru grada, a manja oštećena je pretrpjela i novogodišnja dekoracija.

Ekipe Službe zaštite i spasavanja, Službe komunalne policije, preduzeća „Komunalno-stambeno“ i „Čistoća“ na terenu su i intenzivno rade na evidentiranju i otklanjanju posljedica nevremena, a cijelom akcijom koordinira Sekretarijat za komunalne djelatnosti i ekologiju Opštine Herceg Novi.

U Opštini Herceg Novi je formirana Komisija za štete, koja će se starati o utvrđivanju nivoa štete i odlučivati o zahtjevima građana da im se ista nadoknadi.

Pozivamo sve građane da štetu prijave putem „Sistema 48“, pozivom na broj telefona 19800.

Posebno apelujemo na roditelje da obrate pažnju i da djeca izbjegavaju boravak na otvorenom dok traje izuzetno jaka bura, jer postoji opasnost od povređivanja.

Upozoravamo učesnike u saobraćaju da snažni udari vjetra pomjeraju kontejnere na saobraćajnice, te da je zbog toga neophodan dodatni oprez.

 

 

Izvor:S. L.

Najčitanije