16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren „MYBA Porto Montenegro Pop Up Superyacht Show“

Predsjednica renomirane Međunarodne asocijacije jahting brokera MYBA Fiona Maureso, zvanično je danas otvorila drugi po redu „MYBA Porto Montenegro Pop Up Superyacht Show“, a koji je u elitnoj tivatskoj marini Porto Montegro okupio 20-tak mega i super jahte za iznajmljivanje, te više od 120 brokera, agenata i ostalih pružalaca usluga u industriji čartera jahti, iz desetak država svijeta.

„Crna Gora sve više dobija na značaju kao jahting-destinacija i veoma smo ponosni na priliku da budemo organizatori i domačini jednog ovakvom sajma u ovom predivnom ambijentu. Jahte ovdje dolaze da započnu svoja čarter-krstarenja Jadranom, često da bi iskoristile brojne poreske i druge fiskalne benefite koje nudi Crna Gora, ali se i vraćaju ovdje jer njihovi vlasnici, kapetani i posade shvataju koliko je ovo lijepa, bezbjedna i atraktivna destinacija sa sjajnim marinskim kapacitetima, poput ovih u Porto Montenegru. Ova manifestacija veoma je važna za brokere koji ovdje dolaze da lično vide i osjete to o čemu pričaju kapetani i posade njihovih jahti, da upoznaju ovu destinaciju i prepoznaju sve njene prednosti kao polazne tačke čarter-krstarenja Jadranom.“- kazala je Mauresko.

Sajam koji je počeo još u petak kada su se sastali kapetani jahti-učesnica sajma, a brokeri imali prvu priliku da se sretnu međusobno i sa vlasnicima jahti, te obiđu brodove koji se nude u čarter u regionu Jadrana, zvanično je danas inaugurisan na svečanosti na mulu 1 Porto Montenegra kojoj su pored ostalih, prisustvovali i gradonačelnica Tivta prof.dr Snežana Matijević, direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak Kukavičić i neki članovi diplomatskog kora u Crnoj Gori. Iako se prošle godine kada je ova najveća sajamska manifestacija superjahti u regionu premijerno održana u Tivtu, niko od njih nije pojavio, danas je na otvaranje ovogodišnjeg „MYBA Popu Up Superyacht Show-a“a što se poklopilo sa intenziviranjem kampanje pred predstojeće parlamentarne izbore, došlo gotovo kompletno rukovodstvo Ministarstva održivog razvoja i turizma sa ministrom Branimirom Gvozdenovićem na čelu. Zbog  čekanja da Gvozdenović stigne iz Podgorice, čitava ceremonija otvaranja sajma koji je pripreman devet mjeseci i promovisan po cijelom svijetu, kasnila je skoro pola sata. U svom govoru ministar je poručio „da se sa ovakvim mjesta šire samo dobre vibracije i dobra energija“.

„Zahvaljujući Porto Montenegru  nautički turizam u Crnoj Gori se više ne nalazi u početnoj fazi razvoja, već se vide jako visoki rezultati koji predstavljaju zamajac za razvoj naše destinacije u pravcu visokokvalitetnog turizma i podstrek za čitavu privredu Crne Gore, ali i za otvaranje novih marina počevši od Bara, pa do Herceg Novog. Imajući u vidu da su gosti Porto Montenegra najuticajnija imena jahting industrije koja faktički odlučuju o novim čarter destinacijama u svijetu, pripremljen im je bogat program kako bi na najbolji način doživjeli Boku Kotorsku i Crnu Goru uvrstili mežu najpoželjnije čarter destibacije u svijetu kada je nautički turizam u pitanju.“- kazao je Gvozdenović.

Među jahtama koje učestvuju na sajmu su i brodovi VIP osoba poput najboljeg svjetskog tenisera Novaka Đokovića koji posjeduje 27 metara dugi „Sunseeker“ nazvan „Diana“ po njegovoj majci, odnosno srpskog „kralja posuđa“ Filipa Ceptera koji je na sajam doveo svoju, po posebnoj naružbi u Hrvatskoj izgrađenu 50-metarsku jahtu „Joy Me“.

Sajam superjahti
Sajam superjahti

STIGLA I SUPERJAHTA ARAPSKOG ŠEIKA

Da je nautička sezona u Boki, i porede MYBA sajma za koji je Gvozdenović kazao da će produžiti sezonu, još u punom jeku, pokazuje i činjenica što je u Porto Montegro uplovila i 115 metara duga superjahta „Pelorus“ koja je u vlasništvu Abdulaha bin Zajed Al Nahijana, ministra vanjskih poslova i međunarodne suradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata. “Pelorus” koga je Al Nahijan kupio od milijardera Romana Abramoviča, za ruskog je oligarha izgrađen 2004 u Njemačkoj. Pored nje, u Tivat je juče stigla i 80 metara duga superjahta “O’Mega” pod grčkom zastavom.

BOGATI VOLE DA ISKORISTE CRNOGORSKE FISKALNE POVOLJNOSTI

Na sajmu u Tivtu učestvuju i brokeri i agenti i nekih od najjačih imena te industrije poput kompanija Fraser, Burgess, Ocean Independence, Northrop & Johnson, Camper & Nicholson, Y.CO, IYC i Blue Water. Preko 30 odsto izlagača su inače, kompanije iz regiona, među kojima je čak 8 iz Tivta.

Oni su u prethodna dva dana  danas dana imali prilike da se sretnu, razmjene iskustva i dogovore konkretnu poslovnu saradnju, te iz prve ruke vide neke od brodova koji se nude u čarter u jadranskoj regiji. Na seminarima koji su juče održani u hotelu “Regent”, učesnici sajma su čuli i predavanja o snabdijevanju jahti oslobođenom carine i PDV-a u Crnoj Gori, destinacijama za krstarenje u Hrvatskoj i Crnoj Gori, kao i legislativi i fiskalnoj politici tih dviju država kada je čarter jahti u pitanju. Jahting je inače, vid veoma skupog turizma koji je rezervisan za izuzetno bogatu klijentelu.

Crna Gora uopšte ne naplaćuje PDV na čarter jahti, za gotovo sve sa jahtningom povezane proizvode i usluge stopa PDV-a umjesto 19, iznosi samo 7 posto, brodovi koji isplovljavaju iz naših marina mogu se prije toga u njima snabdjeti gorivom oslobođenim carine I PDV-a koje je stoga i do 50 odsto jeftinije nego bilo gdje na Mediteranu, kao i skupim vinima i žestokim alkoholnim pićima koji su takođe oslobođeni od carine i PDV-a.

Izvor:S. L.

Najčitanije