Jadranu prijete nove naftne platforme

Press Zelena akcija
Press Zelena akcija

U sklopu putujuće kampanje za zaštitu mora organizacije Legambiente, danas je u Dubrovniku održana konferencija za medije povodom međunarodne turneje talijanskog broda Goletta Verde. Brod plovi obalom Jadrana od Dubrovnika do albanske Vlore a konferencija za medije je održana u organizaciji platforme One Adriatic koja ujedinjuje krovne ekološke organizacije u borbi za Jadran bez nafte.

Nakon Dubrovnika brod će posjetiti luku Bar i albansku luku Vlora, a cilj turneje je ukazati na velike prijetnje i moguće štetne posljedice bušenja Jadrana zbog nafte, vezane za eksploatacijske projekte u Crnoj Gori i Italiji.

Kako su naglasili aktivisti Zelene akcije, neposredna prijetnja ugroženosti plavetnilu Jadrana dolazi iz Crne Gore. Naime, crnogorsko je podmorje podijeljeno na 13 operativnih blokova od čega su četiri istražna bloka kod Ulcinja već dodijeljena talijansko- ruskom konzorciju Eni-Novatek. Ugovori sa koncesionarima su potpisani i usvojeni u Parlamentu. Upravo ovih dana Vlada Crne Gore planira potpisivanje novih ugovora s grčkim konzorcijem Energean Oil & Gas za dva istražna bloka čije lokacije još uvijek nisu poznate, a ugovori će također biti poslani u parlamentarnu proceduru.

Pozivamo Vladu Crne Gore da hitno obustavi potpisivanje novih ugovora te da uvede moratorij na sva daljnja istraživanja nafte i plina u Crnoj Gori. Svoj razvoj kao ekološka država trebamo temeljiti  na principima održivog razvoja i turizmu- poručila je Milica Kandić iz organizacije Green Home.

“Značajno je naglasiti da stanovništvo primorskih opština Bar i Ulcinj nije adekvatno informirano o programu istraživanja nafte i plina u Crnogorskom podmorju, niti kakve posljedice će ovaj program imati na turizam od kojeg ljudi žive”, dodala je Kandić.

Press Zelena akcija
Press Zelena akcija

Predstavnik organizacije Legambiente iz Italije, Mattia Lolli, kazao je: “Jadran je još uvijek pod velikim napadom naftnih kompanija. U Italiji, tvrtka Geo Spectrum želi provesti novo seizmičko istraživanje na području površine 35 000km2,  usprkos velikom protivljenju lokalnih zajednica i regija. Istraživanje će biti napravljeno vrlo štetnom tehnikom ‘zračnih topova’ koja ima snažan utjecaj na ribarstvo i bioraznolikost Jadrana, posebice na sisavce poput dupina i kitova. Takav projekt ostavit će posljedice na obje strane Jadrana, stoga zajedno moramo poduzeti sve da ga zaustavimo”.

Protiv istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu izjasnila se i dubrovačka inicijativa Srđ je naš. Predstavnik inicijative Đuro Capor komentirao je naftni projekt u Crnoj Gori: “Jako je zabrinjavajuće da nakon što je ovakav štetan projekt zaustavljen u Hrvatskoj, samo nekoliko desetaka kilometara od Dubrovnika imamo dijelove Jadrana koji su pod neposrednom prijetnjom novih istražnih radova sa svrhom eksploatacije nafte. Ovi projekti u Crnoj Gori velika su opasnost za Dubrovnik i južnu Dalmaciju jer bi morske struje prenijele zagađenje na hrvatski dio Jadrana. Iskustva s otpadom pokazuju da što god da se dogodi u akvatoriju Crne Gore, more donosi u Dubrovnik”.

Platforma One Adriatic u Dubrovniku je okupila predstavnike krovnih ekoloških organizacija iz zemalja s izlazom na Jadransko more, uključujući WWF, Greenpeace, Zelenu akciju (Friends of the Earth Croatia), Zelenu Istru, Green Home iz Crne Gore te Legambiente iz Italije.

1 komentar

  1. Zasto u tzv. CG Parlamentu ne izglasaju davanje koncesije za koristenje CG kao poligona za testiranje nuklearnih bombi pa da jednom završimo tu pricu o nazovi-ekoloskoj drzavi jednom zauvjek?! Zemlja u kojoj se glasovi kupuju za sitne pare nista bolje nije ni zasluzila. Pozicija i opozicija su jedno tijelo – zderu i locu zajedno dok pred kamerama glume Muppet-Show! Ovi nesretnici sto su izasli da se bore protiv bazicne ljudske gluposti samo pišaju na šumski pozar. Ova zemlja je nesposobna da upravlja samom sobom. 🙁

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.