7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Jadransko – Jonska regija – zajednička saradnja nužnija no ikada

Jadransko- Jonska inicijativa - foto EPH
Jadransko- Jonska inicijativa – foto EPH

„Više no ikada, regiji danas treba zajednička suradnje država- članica EU i onih koje to još nisu. Želimo se bolje prometno i gospodarski povezati, nešto učiniti  za zaštitu okoliša. Pred nama su zajednički izazovi“ – izjavio je ministar vanjskih i europskih poslova RH Miro Kovač na 1.godišnjem Forumu EU strategije za Jadransku i Jonsku regiju (EUSAIR) održanom danas u Dubrovniku.

Moramo ponuditi nova rješenja za jačanje poduzetništva a nužni su europska solidarnost i zajednički odgovor na aktualne krize. Građani, s druge strane, očekuju rast i zapošljavanje te svim izazovima moramo zajedno pristupiti, kazao je hrvatski inoministar Miro Kovač te naglasio da se razgovaralo o Pelješkom mostu koji je interes svih zemalja Jadransko-jonske inicijative jer se uklapa u projekt spajanja tih zemalja.

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović je istakao da je Jadransko – jonska inicijativa za šesnaest godina svog postojanja značajno doprinijela međusobnoj saradnji, dijalogu i izgradnji povjerenja. Naglasio je da je važno što je EU prepoznala značaj i potencijale ovog dijela Evrope i opredijelila značajna sredstva za projekte u oblasti infrastrukture, energetike, plavog razvoja, turizma i zaštite životne sredine koji predstavljaju veliku razvojnu šansu za države regiona. Šesnaest miliona eura koji će biti na raspolaganju za zemlje kandidate u okviru Jadransko jonskog programa će biti usmjereni na pripremu.

Ambasador Pejović je istakao da učešće u regionalnim strategijama i evropskim programima teritorijalne saradnje Crnu Goru približava članstvu u EU. Naglasio je da će realizacija projekata iz oblasti saobraćaja, energetike, inovacija i životne sredine koji se sprovode u okviru transnacionalnih programa podrške EU doprinijeti ispunjenju uslova u okviru nekoliko pregovaračkih poglavlja. Takođe je ukazao da se Crna Gora kroz postojeći okvir različitih projekata saradnje s članicama EU i državama kandidatima za članstvo, priprema za buduće korištenje strukturnih i investicijskih fondova EU.

Jadransko- Jonska inicijativa - foto EPH
Jadransko- Jonska inicijativa – foto EPH

Tokom konferencije, ambasador Pejović je imao niz bilateralnih sastanaka s predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana i institucija EU.

Uoči panel- diskusije sudionike je pozdravio predsjednik Sabora Hrvatske Željko Reiner. U diskusiji su sudjelovali povjerenica Cretu, ministar Kovač, ministri vanjskih poslova Albanije Ditmir Bushati, BiH Igor Crnadak i Slovenije Karl Erjavec, državni tajnik za EU integracije Crne Gore Aleksanadar Andrija Pejović, srpska ministrica bez portfelja Jadranka Joksimović, ministar gospodarstva i turizma Grčke Alexis Charitsis i talijanski beleposlanik u Hrvatskoj Adriano Chiodi Cianfarani.

Najčitanije