Jadransko brodogradilište Bijela – Udvostručen gubitak

 

Photo: Boka News - Bijela
Photo: Boka News – Bijela

Jadransko brodogradilište Bijela u trećem kvartalu je zabilježilo gubitak od 1,85 miliona eura, duplo veći nego u istom periodu prošle godine. Poslovni prihodi kompanije na kraju septembra su, prema izvještaju o poslovanju objavljenom na sajtu Montenegroberze, pali 15,7 odsto na 11 miliona eura.

Poslovni rashodi Jadranskog brodogradilišta smanjeni su 8,1 odsto na 12,55 miliona eura. Troškovi zarada, naknada i ostali lični rashodi iznosili su 4,48 miliona eura, materijala 2,65 miliona, a amortizacije i rezervisanja 1,15 miliona eura. Ostali poslovni rashodi dostigli su 4,27 miliona.

Ukupna aktiva kompanije na kraju trećeg tromjesečja iznosila je 39,74 miliona i bila je 4,9 odsto manja nego u uporednom periodu.

Akumulirani gubitak kompanije iznosi skoro 12,2 miliona, dugoročna rezervisanja i obaveze 2,33 miliona, a kratkoročna 17,9 miliona eura.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je, nakon četiri bezuspješna tendera za prodaju 61,57 odsto kapitala Jadranskog brodogradilišta Bijela, procijenio da nema svrhe obnavljati poziv.

Članovi Savjeta su krajem oktobra ocijenili da je najbolja solucija da se kroz programirani stečaj nađe investitor koji će u prelaznom periodu zadržati osnovnu djelatnost Brodogradilišta sa smanjenim brojem zaposlenih i istovremeno investirati u djelatnost remonta jahti i megajahti.

Na posljednji tender dostavljena je samo jedna nepotpuna ponuda holandske kompanije Damen Shipyards Group.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije, Fond za obeštećenje posjeduje 31,67 odsto udjela u Brodogradilištu, Fond penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) 22,43 odsto, Zavod za zapošljavanje 7,48 odsto i Amilia Limited 2,1 odsto. Ostali akcionari imaju manje od jedan odsto udjela u preduzeću.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.