Jadransko brodogradilište Bijela u stečaju

Jadransko brodogradilište Bijela
Jadransko brodogradilište Bijela

Privredni sud u Podgorici odlučio je danas da pokrene stečajni postupak u Jadranskom brodogradilištu Bijela AD. Izvršnog direktora Petra Tušupa već sjutra će zamjeniti novoimenovani stečajni upravnik, Žarko Ostojić, prenosi Radio Jadran.

“Poreska uprava podnijela je predlog Sudu za uvođenje stečaja zbog ogromnog duga za poreze i doprinose”, kazao je kratko Tušup, navodeći da taj dug iznosi oko šest miliona eura.

Mjesecima unazad poslovanje te kompanije bilo je izuzetno teško zbog problema sa likvidnošću, remonta kojeg su sami morali da finansiraju.

Sindikalna organizacija je sazvala za sutra pres povodom uvođenja stečaja, očekujući i dolazak stečajnog upravnika, kome će saopštiti svoje zahtjeve.

U kompaniji su sada zaposlena 392 radnika. Za njih 126 danas je bio posljednji radni dan, jer su dobili otpremnine, za što je sredstva obezbijedila Vlada. Još 60 do 70 radnika stiču ove godine pravo na penziju i vjerovatno će biti zbrinuti. Ostali radnici biće angažovani ili će dobiti otkaze i biti na Birou, sve zavisi šta procijeni i odluči stečajni upravnik. Na remontu je sada nekoliko brodova i svakako posao treba okončati.

Dugovanja Brodogradilišta su velika, jer i radnici potražuju dvije i po plate, zimnicu, stanarinu. Koliko tačno kompanija duguje njima i drugim povjeriocima utvrdiće stečajni upravnik, baš kao i to kolika je vrijednost imovine. Kompanija posjeduje preko 100 hiljada kvadrata zemljišta, vrijedne gatove, dizalice, a samo mali i veliki dok na tržištu danas vrijede oko 10 miliona eura.

Jadransko brodogradilište Bijela doskoro je bilo veoma konkurentno i ugledno na Mediteranu. Nijesu uspjela četiri tendera za njegovu privatizaciju i stečaj se gotovo očekivao svakog dana.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.