8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Jadransko brodogradilište Bijela – Ne pristaju na predlog Vlade

Photo: Boka News - Bijela
Photo: Boka News – Bijela

Predstavnici radnika Jadranskog brodogradilišta Bijela (JBB) u stečaju, nisu pristali na predloge Vlade Crne Gore jer za to nemaju pisane garancije. To je danas obavijestio kolege koji četvrti dan protestvuju ispred kapije JBB, predstvanik radnika i član pregovaračkog tima Mladen Kovačević.

Predstavnici radnika juče su razgovarali sa predstavnicima Ministarstva pomorstva i saobraćaja, Ministarstva finansija, Ministarstva rada i socijalnog staranja, kao i Grupe za praćenje privatizacije.

“Formiraćemo radnu grupu u kojoj će, uz predstavnike Ministarstava biti i dva predstavnika radnika i nastavićemo pregovore, ali od svojih zahtjeva nećemo odustati”, poručio je Krivokapić.

Predstavnik radnika i član pregovaračkog tima Vuko Rmandić naglasio je da okupljanje radnika pred kapijama Brodogradilišta nema političku konotaciju, kako pojedinci to pokušavaju da predstave, već je to mirni protest radnika koji zahtijevaju da ostvare svoja prava i pošteno zarađene naknade za svoj rad.

Bivši radnici Brodogradilišta traže isplatu zaostalih dugovanja, ali i da se vrate na radna mjesta. Radnici JBB  traže da im se isplate zarade 3,5  plate u roku od 30 dana i to sedmično po jedna zarada, otpremnine po kolektivnom ugovoru: 24 zarade, plus 500 eura po godini radnog staža, povezivanje radnog staža, isplatu zimnice,  stanarine za podstanare, kao i uplatu sredstava za stambeni fond.

Od 392 zaposlenih, 126 će uz otpremninu za koje je sredstva obezbijedila Vlada,napustiti kompaniju, kao i 70 radnika koji su stekli uslove za prijevremenu penziju.

U ponedjeljak će se predstavnici radnika Brodogradilišta sastati sa predstavnicima svih hercegnovskih sindikata, a za utorak je zakazana vanredna sjednica SO Herceg Novi na kojoj će se raspravljati o uvođenju stečaja  u bjelsku kompaniju.

Iako ne rade spriječili havariju

Rmandić je kazao da se juče u akvatoriju Brodogradilišta dogodio i incident, kada je plutajući objekat, barža, počeo da tone. Radnici koji su od uvođenja stečaja na Birou rada i nemaju nikakve radne obaveze u Brodogradilištu spriječili su da plovilo ne potone i da  ne izazove ekološki incident jer je u njemu bila velika količina ulja. On je istakao da se radnici i dalje odgovorno ponašaju ”kao svih minulih godina dok su radili u Brodogradilištu”.

Slavica Kosić

Vijesti

Najčitanije