11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

„Jadran“ ušao u završnu fazu obimnog remonta

Jadran ulazi u dok
Jadran ulazi u dok

Nakon višemjesečne pauze u Jadranskom brodogradilištu Bijela u kojem je u toku stečajni postupak, konačno je dokovan jedan brod.

Naime, na mali dok danas je iz mora podignut školski brod Mornarice VCG, jedrenjak „Jadran“ čime je praktično otpočela završna faza dugotrajnog i sveobuhvatnog generalnog remonta tog broda. Dokovanje će trajati 20-tak dana tokom kojih će na podvodnom dijelu trupa „Jadrana“ biti obavljeni svi nepohodni radovi, uključujući i antikorozivnu zaštitu i ponovno farbanje kompletnog brodskog korita. Očekuje se da se stari i veoma vrijedni jedrenjak, na svoj stalni vez u matičnoj luci Tivat, vrati do kraja godine, gdje će posada broda završiti i posljednje detalje na „Jadranu“ prije nego što se on oficijelno ponovno vrati u operativnu upotrebu Mornarice VCG, krajem prvog kvartala 2017.

Inače, generalni remont „Jadran“ vrijedan oko 1,7 miliona eura, u Bijeloj je započet još u septembru 2013. Tokom tri godine jedrenjak je u bukvalno rastavljen do golog trupa i detaljno obnovljen. Uz ugradnju novog pogonskog i pomoćnih motora, brod star 83 godine je dobio novu glavnu elektro-razvodnu ploču sa elektro-instalacijama, nove instalacije morske i slatke vode, centralni klimatizacioni sistem, moderno opremljenu kuhinju, desalinizator, obnovljene sanitarne čvorove i novi namještaj u mornarskim prostorijama, dio nove navigacione i opreme za spašavanje, opravljena je drvena obloga glavne palube a ugrađeni su i novi drveni elementi snasti jedrenjaka.

Prema prvobitnom planu, remont je trebao da bude završen do ljeta 2014, ali se to nije desilo, prvenstveno zbog problema u Jadranskom brodogradilištu u kome je u međuvremenu pokrenut stečajni postupak, ali i zbog širenja obima posla na “Jadranu”, što je podrazumijevalo da se u hodu mijenjaju i projektna riješenja i obavljaju tehničko-tehnološka prilagođavanja.

Jadran - foto S.Luković
Jadran – foto arhiv S.Luković

Daleko najveći dio tereta oko remonta “Jadrana” podnijela je sama 32-člana posada broda koja je u veoma teškim uslovima, vrijedno i sa ljubavlju radila na starom jedrenjaku koga oni doživljavaju svojim drugim domom. Ogroman doprinos uspješnom okončanju komplikovanih radova, dala je i komanda Mornarice VCG na čelu sa komandantom, kapetanom bojnog broda Darkom Vukovićem koji je i sam lično često obilazio “Jadran” u Bijeloj i nadgledao radove.

Kako nezvaničlno saznajemo, nakon završetka posla na „Jadranu“, u Bijeloj će na mali dok biti podignuti i pučinski remorker PR-41 „Orada“ i topovnjača 405 Mornarice VCG na kojoj su u poodmakloj fazi radovi na rekonstrukciji tog plovila u patrolni brod, a što obavlja firma „Arsenal Rem“ iz Kraljeva. Da se stanje u Mornarici VCG ubrzano popravlja u odnosu na raniji period, pokazuje i podatak što su nakon dužeg vremena, juče na moru istovremeno bila oba njena velika patrolna broda klase „Kotor“ koja su isplovila iz baze u Baru na zajedničku vožnju i vježbu.

Izvor:S. L.

Najčitanije