Jadran stigao u matičnu luku nakon višegodišnjeg remonta

Jadran u Tivtu – 12. april 2017. – foto Riva

Brod crnogorske Mornarice, jedrenjaka Jadran nakon višegodišnjeg remonta danas je stigao u matičnu luku Tivat.

Da podsjetimo generalni remont je počeo 16. decembra 2013. godine a ukupni troškovi su iznosili oko 1,7 miliona eura.

„Jadran” je dobio potpuno nov motor snage 650 konja sa reduktorom, tri pomoćna motora agregata, savremenu navigacijsku opremu, jarbol, komunikacije, novi prostor za mornare, novu kuhinju, sistem pitke vode, postavljena je nova paluba i popravljena oplata. Dio remonta nisu bila jedra jer „Jadran” posjeduje u rezervi tri kvalitetna kompleta. Najveći teret u generalnom remontu iznijela je posada školskog broda koja je učestvovala u svim radovima.

Kako doznajemo Pomorski fakultet Kotor, zajedno sa Mornaricom Vojske Crne Gore, organizuje praktičnu obuku studenata od 24. aprila do 3. maja 2017. godine.

Foto Stevan Kordić

Ruta Plovidbe 2017 je: Tivat–Venecija–Kopar–Kotor. Kao što je navedeno 24. aprila bi se isplovilo iz Tivta, u Veneciju se uplovljava 27. aprila (ujutro). Isplovljavanje iz Venecije je 29. aprila (naveče) i uplovljavane u Kopar 30. aprila. Iz Kopra se isplovljava 30. aprila naveče za Kotor i iskrcaj u Luci Kotor se očekuje 3. maja.

4 Komentari

  • Duje, Jadranu je prva maticna luka bila Tivat od 1933.
   Jadran je kupljen u njemackom brodogradilistu od novca 1/2 skupljena od kraljevske porodice Karadjordjevic i trgovaca ,biznismena iz Srbije a druga polovina je odbijena za ratnu ostetu Njemacke Srbiji iz Isv rata.
   Hrvatska je u I sv. ratu ucestvovala na strani gubitnika Njemacke i Austrougarske tako da je bi i ona trebala da ucestvuje u ratnoj osteti a ne da trazi Jadran.
   Poslije II sv rata Jadran je bio u Splitu kao skolski brod Jugoslavenske Ratne Moranarica a ne Hrvatske.
   Kad se JRM povukla iz Splita povukao se i SB Jadran nije Jadran Hrvatska unijela u Jugoslaviju nego Srbija.
   Hrvatska bi kao clanica SFRJ trebala da plati Srbiji 1/6 brodarine za Jadran od 1945 do 1991 jer je koristila Jadran koji je kupila Srbija a ne da trazi Jadran.
   Kad su se razdvojili Srbija i Crna Gora ,Srbija je bila saglasna da Jadran ostane Crnoj Gori.
   Kao i u trgovackoj mornarici matacna luka registra je jedno a vlasnik je drugo .
   Koliko samo ima brodova koji su registrovani u Panami,Liberiji ,Malti ,Kipru ,Marsalskim otocima,Bahamima itd a te zemlje nemaju veze sa vlasnistvom .
   Vlasnik odredjuje dje ce brodu biti maticna luka.
   Split je pomorski grad ako si iz Splita to bi trebao znati.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.