12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Jadran ostao kući, pozirao sa fregatom snimateljima

JADRAN i fregata 34 danas pred Tivtom

Umjesto da danas kako je prvobitno bilo planirano, sa studentima i profesorima Pomorskog fakulteta isplovi na višednevno krstarnje do Venecije u Italiji i Kopra u Sloveniji, školski brod Mornarice VCG „Jadran“, jutros je sa Pina u Tivtu krenuo samo na kraću vožnju Bokokotorskim zalivom.

Naime, „Jadran“ je sa istaknutom ogromnom crnogorskom zastavom, po potpunoj bonaci vozio Tivatskim zalivom u pratnji još jednog broda MVCG – fregate 34 na koju su za ovu priliku bila ukrcana i dvojica pripadnika Vazduhoplovstva VCG. Oni su održavali vezu i navodili vojni helikopter tipa „gazela“ koji je kružio nad brodovima u plovidbi, i iz kojeg su filmski i foto snimatelji snimali materijal za promotivne potrebe Ministarstva odbrane.

Plovidba „Jadrana“ za Italiju i Sloveniju iznenada je minulog vikenda otkazana zbog kako je zvanično rečeno „tehničkih razloga“, iako jedrenjak koji je upravo izašao sa tri ipo godine dugog i preko 1,7 miliona eura vrijednog generalnog remonta u brodogradilištu Bijela nema nikakav tehnički nedostatak ili kvar koji bi ga osujetio da narednih deset dana provrede na moru, kako je to i prvobitno bilo planirano.

Nagradjena fotografija Stevana Kordica

Zbog nove političke bure koja se digla u Hrvatskoj i pritiska koji je na državne organe u Zagrebu napravilo Udruženje bivših komandatata „Jadrana“ iz Hrvatske koje zahtijeva da se toj državi „vrati brod što joj je otet i bespravno iz Splita odveden u Tivat 1991.“, na najvišem državnom nivou u Podgorici minulog vikenda je donijeta odluka da se otkaže plovidba starog jedrenjaka za Veneciju i Koper. Naredba da brod ne isplovi na krstarenje zatekla je i neprijatno iznenadila posadu „Jadrana“ i pripadnike MVCG, ali su je oni kao profesionalci, morali bespogovorno izršiti.

Inače, ruta krstarenja „Jadran“ sa studentima Pomorskog fakulteta je upravo zbog osjetljivih političkih okolnosti u vezi ovog broda na koga pretenduje i zvanični Zagreb i Podgorica, bila postavljena daleko od hrvatskih teritorijalnih voda. Svečanom ispraćaju broda iz Tivta danas je trebalo da prisustvuju ministar odbrane Predarg Bošković i načelnik Generalštraba VCG, general-pukovnik Ljubiša Jokić koji su po originalnom scenariju, trebali da sa „Jadranom““ plove iz Tivta do Herceg Novog gdje bi se iskrcali sa jedrenjaka, nakon što on po tradicionalnom pomorskom ceremonijalu, izmijeni pozdrave sa fregatom 34.

Od svega toga nije bilo ništa, već se „Jadran“ nakon foto-sesije sa fregatom u zalivu, povukao na vez u brodogradilištu Bijela.

Izvor:S. L.

Najčitanije