7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Izviđači iz Hrvatske donijeli Betlehemsko svjetlo mira u Kotor

Izviđači iz Hrvatske danas su donijeli Betlehemsko svjetlo mira u Kotor, koje su na ceremoniji ispred katedrale Svetog Tripuna predali Odredu izviđača iz Tivta, koji su u ime Saveza izviđača Crne Gore unijeli svjetlo u kotorsku katedralu.

Generalni vikar Kotorske biskupije don Anton Belan izrazio je dobrodošlicu izviđačima iz Splita i Tivta, te podsjetio je da ove godine Betlehemsko svjetlo mira dolazi u godini jubileja kada katedrala Svetog Tripuna, jedna od najstarijih katedrala u Evropi, slavi 850 godina od kada je sagrađena (1166 – 2016.)

Ideja prenošenja Betlehemskog svjetla mira, koje je simbol Božića, a u Bibliji simbolizuje dolazak Isusa, počela je da se realizuje od 1984. godine, kada su izviđači Austrije pokrenuli akciju, zapravo odlazili su u Isusovu pećinu gdje su palili svijeću, prenosili je prvo u Evropu, a onda kasnije i širom svijeta.

Svjetlo mira krenulo je iz Beča iz Sirijske pravoslavne crkve, preko Hrvatske i izviđača iz Splita, stiglo je u  Crnu Goru, čiji izviđači su se prvi put uključili u ovu akciju.

Inače među izviđačima iz Splita koji su donijeli Betlehemsko svjetlo mira u Kotor bio je unuk admirala Krsta Đurovića, koji se protivio odluci vojnog vrha JNA 1991.godine da se napadne Dubrovnik i Hrvatska, koji je tada izgubio život pod okolnostima koje do dan danas nisu razjašnjene.

Najčitanije