16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Između dva mora …

Naš čitalac Miloš Svilar, donosi nam  priču kroz fotografije, Između dva mora, od Gornje Lastve do Kotora, koju je zabilježio proteklog ljeta…

Između dva mora…

Vrmac, planina u Boki, nekada granično područje između Otomanske imperije i Mletačke rupublike, danas područje bogato biljem, životinjskom populacijom, i napuštenim domovima. Gornja Lastva – naselje koje pogledom obuhvata tivatski zaliv, krije u svojim uzanim prolazima, dočaranim napuštenim smokvama, narovima, duh nekadašnjeg života ljudi koje je nevolja i volja preselila bliže moru, a more su imali i u zaleđu, s druge strane Vrmca.

Staza vodi kroz čestare, masline, prati je miris žalfije i ukus kupina. Na tom putu niste sami, sklanjaju vam se nevidljive zmije, gušteri, zečevi i ko zna ko još. Jedino šuškanje u grmlju odaje da imate neprekidno društvo.

Sa vrha Vrmca pogled na Kotorski i Tivatski zaliv, Bijelu, Kumbor, Krašiće, Radoviće i otvoreno more. 20-tak kilometara (bez lutanja), čini se prođe kao da ste preko dva mora i jedne gore stigli pre nego ste krenuli.

/Miloš Svilar/

Najčitanije