Izložba na otvorenom “Osvajanje slobode”

Osvajanje slobode

U centru Herceg Novog tokom cijelog oktobra postavljena je izložba ”Osvajanje slobode”, posvećena antifašističkoj borbi i oslobođenju Herceg Novog u Drugom svjetskom ratu.

Izložba je dio Oktobarskih dana, posvećenih 28. oktobru, Danu oslobođenja od fašističke okupacije i Danu opštine Herceg Novi.

Kroz istoriografski materijal Novljani i gosti imaju priliku da se podsjete ličnosti koje su hrabro stajale na braniku grada i zemlje. Na petnaestak trostranih panoa su reprodukcije fotografija na kojima su ”lica slobode”, među kojima pet Danica, Nikola Đurković, Ivan Goran Kovačić, Dašo Pavičić, Stjepo Šarenac i drugih.

Lica Slobode

Herceg Novi je oslobođen 28. oktobra 1944. godine, poslije višednevnih borbi. Združene jedinice Desete hercegovačke brigade, Druge dalmatinske brigade i Prve bokeljske brigade u okviru šire ofanzivne kampanje natjerale su vojne formacije Vermahta na povlačenje i predaju.

Osvajanje slobode

Izložbu su priredili Javna ustanova kulture Herceg Fest, Javna ustanova Muzej i Galerija i hercegnovski Arhiv.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.