12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba o Crnom Platu kao izvorištu današnjeg Tivta

Izložba fotografija i dokumenata pod nazivom „Crni Plat“ autora Dragana Rajčevića, otvorena je sinoć u galerijskom prostru srednjevjekovnog ljetnjikovca „Buća-Luković“ u Tivtu, u prisustvu velikog broja posjetilaca, uglavnom starosjedilaca Tivata.

Autor izložbe zaljubljenik je u prošlost svog rodnog grada i jedan je od najboljih poznavalaca daleke prošlosti Tivta koji se kao moderan grad, počeo razvijati tek u drugoj polovini 19.stoljeća.

Izložba fotografija i dokumenata predstavlja istorijsku analizu podataka i predanja o nastavku i trajanju područja sela i zaseoka Crnog Plata kao izvorišta današnjeg grada Tivta.

Otvarajući izložbu prof. Neven Staničić je podsjetio da Crni Plat kao dio Tivta do sada nije bio mnogo istraživan.

„Dragan Rajčević se ovom tematikom bavi već 40 godina, analirizirajući istorijske podatke, spise činjenice i predanja u pokušaju da nastane ova priča kojoj smo večeras svjedoci.

Crni Plat selo i zaseoci iz kojih je izronio Tivat, odnosno centar grada, zaslužuje više i mislim da ćemo u novembru objaviti publikaciju o Crnom Olatu koja će proizaći iz ovog materijala“ kazao je između ostalog Staničić otvarajući izložbu.

Autor izložbe Dragan Rajčević podsjetio je da Crni Plat je nedovoljno istražen.

„Za Tivat se kaže da je mlado mjesto ja kažem sa bogatom istorijom. Ovo je priča o selu, kmetu, jeziku, predanju, od prve fotografije do posljednje proći ćete period od 1400 godina, ovo je priča o ljudima.

Izložba Crni Plat - Tivat
Izložba Crni Plat – Tivat

Ja sam želio dokumentima i slikom vratiti vas u jedno vrijeme koje je postojalo. Tivat koji želi postati centar nautičkog turizma mora imati istoriju baziranu na relevatnim podacima. Samo sam „malo zagrebo“ tu ima jako mnogo materijala o Tivtu to je blago koje treba da se otkrije.

Ako neko izađe sa ove izložbe i zapita se gdje je Crni Plat ja sam uspio. Ako bilo koji mladi čovjek krene istraživati ovu tematiku pojaviti će se ogroman materijal. Moramo naše ambijentalne cijeline renovirati obnoviti. Tako smo crkvu na Đurđevom brdu tipičnom bokeljskom selu uspjeli našim radom i dokazivanjem uvrstiti u zaštićenu kulturnu baštinu Crne Gore, tako da neće više niko pitati gdje se nalazi dio lokaliteta Crnog Plata.

Ova oblast koju sam obradio je samo jedan dio. Ovo je priča o ljudima koji su predanjem opstali.

Istražujući ovu obalast posebno se želim zahvaliti Nikici Škanati, Mišu Belanu, Jozic Bošković i mnogim drugima, svi su oni u mom srcu i njima posvećujem ovu izložbu“- kazao je Dragan Rajčević.

Fotografije u postavci izložbe su potiču iz privatnih i zbirke Centra za kulturu Tivat, a novije snimke uradili su Anton Gula Marković i sam autor.

Publika je sa velikim interesovanjem pogledala trideset panela na kojima je uz fotografije, stare dokumente, fragmente materijalne baštine i kulurnog nasljeđa Tivta, detaljno predstavljeno preko 1.400 godina istorije prostora koji danas zahvata centralni dio opštine Tivat. Iako je akcenat stavljen na dio istorije od dolaska Slovena na ovo područje u 7.vijeku, Rajčević se osvrnuo i na bogate slojeve antičkog kulturnog nasljeđa prostora na kome su svoje ljetnjikovca imali ilirski vladaoci i kasnije rimski patriciji.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije