9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba – „Sve nijanse plave boje Mediterana“

Sve nijanse plave boje Mediterana

Izložba istaknutog kineskog slikara Zhang Runshi-a, pod nazivom „Sve nijanse plave boje Mediterana“ biće svečano otvorena u utorak 18. aprila, u galeriji Gayo (zgrada Tara) u nautičkom centru Porto Montenegro u Tivtu, sa početkom u 18 časova.

Izložbu će svečano otvoriti ambasador Narodne Republike Kine Cui Zhu Wei, a o kulturnoj saradnji Crne Gore i Kine i umjetničkom identitetu Zhang Runshi-a govoriće ministar kulture mr Janko Ljumović.

Zhang Runshi, rođen 1964. godine u gradu Taiyuan u Kini, diplomirao je  slikarstvo na katedri za slikarstvo pri Središnjoj akademiji likovnih umjetnosti u Pekingu.

U svojim uljima na platnu, koja su pod jakim uticajem post impresionističkog stila u slikarstvu, ovaj umjetnik u velikoj mjeri usvaja zapadnjačku tradiciju uljanog slikarstva i razvija je u svoj sopstveni likovni izraz. U svojim umjetničkim djelima on niže slikovite boje u naizgled stvarne pejzaže, koji zatim formiraju novi krajolik koji je svojstven njemu i koji posmatrača uvlači u njegov šaroliki svijet.

Umjetnički opus ovog slikara izlagan je ne samo u Kini, već i u inostranstvu, u Japanu, Kanadi, Francuskoj, itd. Njegovi radovi bili su izabrani za izložbe u Kineskom nacionalnom muzeju umjetnosti, kao i u Pariskom umjetničkom salonu, te Pekinškom umjetničkom salonu.

Najčitanije