16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba fotografija sa ekspedicije Aconcagva 2014.

“Kameni stražar” naziv je izložbe fotografija, posvećenoj prošlogodišnjoj ekspediciji na vrh Aconcagua (6962mnv) na Andima, najvišeg vrha Južne Amerike, planinara iz Boke Antonia Škanate, Ivana Perčina i Bojana Isoskog iz Beograda, koja je sinoć otvorena u Galeriji Solidarnosti u Kotoru.

Goste i zvanice pozdravila je kustosica galerije Marija Mihaliček koja je najavila da ovim događajem počinje bogata izložbena sezona.

„Izložba govori o hrabrosti i istrajnosti naših planinara, da nakon vrhova Himalaja još jednom pobjede sebe, prirodu i osvoje najveći vrh Južne Amerike. Nadam se da će biti još osvojenih vrhova i ovakvih izložbi“- kazao je Andro Radulović direktor OJU Muzeji Kotor.

Izložbu je otvorio Ranko Proroković predsjednik Planinarskog kluba „Pestingrad“ iz Kotora koji je posjetio da je ovo treća izložba fotografija planinara, Škanate i Perčina sa tri kontinenta.

„Da podsjetim 2010 godine osvojili su Kilimandžaro, 2013. godine osvojen je Island Peak na Himalajima, 2014. Aconcagua“ kazao je Proroković.

„Naša želja nije bila da stvorimo umjetničke fotografije već da prenesmo neke impresije, što smo vidjeli i doživjeli. Planina koju su Indijanci Quechuas smatrali čuvarom Anda i nazvali „Kameni Stražar“ predstavlja jedno ogromno prostranstvo, pusto, grandiozno uliva strahopoštovanje“ kazao je Ivan Perčin.

„Cilj ove izložbe je da pokažemo motive iz jednog drugog dalekog svijeta, da pokažemo ljude, kulturu, prirodu. Aconcagua je nenaseljena, surova planina, iscrpljuje planinare zbog svoje surovosti više nego druge.

Aconcagua je meta alpinista iz cijelog svijeta, osim što je najveći vrh Južne Amerike, između ostalog najveći je vrh planinskog lanca na svijetu Anda koji se proteže na preko 7000 kilometara. To je najveća planina nekada moćnog carstva Inka, otuda i dolazi naslov večerašnje izložbe Kameni Stražar“ – kazao je Antonio Škanata, koji je 12. februara 2014. godine stajao na vrhu Anda (6962mnv).

 Izložba će biti otvorena do 27. februara.

Najčitanije