Izložba cvijetnih aranžmana kamelije – Kraljice bokeških đardina

Izložbom aranžmana od cvijeta te egzotične biljke otvorena tradiconalna bokeljska “Fešta kamelija”

Izložbom aranžmana od cvjetova i listova kamelije priređenom u foajeu tivatskog Centra za kulturu, večeras je ozvaničen početak ovogodišnje tradicionalne bokeljske “Fešte kamelija”. Ovu vrlo popularnu turističko-kulturtnu manifestaciju već godinama uspješno priređuju NVO Udruženje kamelija i Mjesna zajednica Stoliv. To bokeljsko mjesto na obali Kotorsog zaliva poznato je po svojim prelijepim đardinima prepunim crvenih, bijelih i šatiranih kamelija, a čije su prve primjere na ove prostore, krajem 18.vijeka u Zaliv donijeli bokeški pomorci sa Dalekog istoka.

Stotinjak posjetilaca koji su prepunili hol tivatskog Centra, ispod vijenca kamelija na ulazu, dočekale su dame obučene kao stare Bokeljke od prije nekoliko vjekova, časteći goste suvim smokvama, priganicama, rakijom i kiteći ih cvjetovima kamelija. Unutra ih je zateklo pravo uživanje za oči – maštoviti aranžmani koji su kameliju kombinovali sa starim namještajem, keramičkim posuđem sa dalekoistočnim motivima, starom bokeškom garderobom, elementima brodske opreme, čak i ribarskim alatima poput vrša.

Kamelija je za ovu priliku “ukrštena” sa još jednim zaštičćenim dijelom bokeške kulturne baštine – čuvenom dobrotskom čipkom, u koju je pedeset šest sati svoga rada utkala Mila Moškov . Posjetioci su mogli “gledati” kroz prozore od kamelije, podsjetiti se kako izgleda stara prčanjska crkva u obliku cvjetne makete ili uživati u svojevrsnim umjetničkim instalacijama u prostoru, dostojim kakve likovne galerije, kao i mirisu kamelije iz Kostanjice đardina Đene i Krešimira Tomića.

Izložba cvijetnih aranžmana kamelija
Izložba cvijetnih aranžmana kamelija

“Fešta kamelija jeste nešto što traje već tridesetak godina u Stolivu, ali je ona opšta, prava bokeška fešta koja povremeno ovako “izađe” iz Stoliva i Kotora i “prošeta” do naših dragih komšija. Potvrda tome je što su večeras ovdje sa nama ne samo uzgajivači iz Stoliva, već i Kostanjice, Morinja, Kotora, Tivta, Risna, novske rivijere….Drago nam je da ljepotu ovog cvijeta možemo podijeliti sa svima.”- kazao je, Romeo Mihović iz NVO Udruženje kamelija iz Stoliva.

U čast cvijetu kamelije i početku proljeća, stihove su kazivali učenici OŠ “Drago Milović” iz Tivta.

Izložbu je otvorila inž. hortikulture Tanja Krstović.

Centralna svečanost posvećena kameliji, održati će se u Stolivu u nedjelju sa početkom u 11 sati ispred Doma kulture uz bogat muzičko-zabavni program.Tada će na glavnom stolivskom mulu biti priređen kostmirani igrokaz koji simbolizuje donošenje prvih sadnica kamelije iz Japana u Boku kotorsku od strane naših pomoraca krajem 18.vijeka, a uslijediće izložba cvjetnih aranžmana i likovnih radova posvećenih tom cvijetu, predstavljanje literarnih radova, izbor najljepšeg đardina sa kamelijama, te izlet pješačkom stazom na brdu Vrmac do Gornjeg Stoliva.

Na našoj facebook stranici možete pogledati fotogaleriju.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.