Izgradnja žičare od Bečića do Brajića

Izgradnja žičare počinje u novembru, završetak je predviđen sredinom 2016. godine.

Kosmač foto Panoramio
Kosmač foto Panoramio

Prezentacija idejnog projekta izgradnje žičare od budvanskog naselja Bečići do tvrđave Kosmač na Brajićima održana je danas u hotelu „The Queen of Montenegro“. Ovaj projekat se realizuje kroz model privatno-javnog partnerstva između Opštine Budva i preduzeća „Cable car“, a planirani početak izvođenja radova je Dan Opštine Budva, 22. novembar ove godine godine, prenosi RTV Budva.

Predviđena dužina žičare iznosi oko 2 100 metara, kapaciteta je u prosjeku 1 500 ljudi, a od Bečića do Brajića njome će se putovati nepunih 7 minuta.

Prema riječima investitora ukupna vrijednost projekta iznosiće oko 10.000.000 eura, a završetak radova, ukolko sve bude teklo po planu predviđen je sredinom 2016. godine.

Idejno rješenje ovog projekta izrađeno je od strane kompanije „Adria invest“ kao i renomirane njemačke kompanije „Doplermajer“ koja se bavi izgradnjom različitih vrsta žičara u čitavom svijetu.

Projekat koji je danas prezentovan podrazumjeva uređenje početne stanice u Bečićima, i završne stanice, nadomak tvrđave Kosmač u Brajićima. Na lokalitetu Brajići predviđena je izgradnja malog turističkog centra, koji će sadržati restoran od ukupno 200 mjesta, suvenirnicu, amfiteatar sa pogledom na tvrđavu koji će biti prilagođen za potrebe izvođenja koncerata i predstava i veliku terasu sa pogledom na more uz prateće sadržaje.

Panorama - foto flickr.com
Panorama – foto flickr.com

Predsjednik Opštine Budva Srđa Popović naveo je da je privilegija imati naklonjenu prirodu na ovom području, ali i bogato kulturno-istorijsko nasljeđe koje pruža priliku da se ovaj dio budvanskog zaleđa u naselju Brajići valorizuje na najbolji mogući način, upravo izgradnjom atraktivne žičare sa svim pratećim sadržajima koji će znatno pospješiti turističku ponudu grada.

Opština Budva je u skladu sa definisanim uslovima učešća u ovom projektu preduzela niz aktivnosti koje prethode izgradnji žičare. Na sjednici Skupštine Opštine Budva u julu 2014. godine usvojena je Odluka o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju žičare, na osnovu koje su izdati i Urbanističko tehnički uslovi za izradu projektne dokumentacije. Opština Budva je takođe pristupila izradi Elaborata o parcelaciji koji je neophodan kako bi svi imovinsko – pravni odnosi bili regulisani, te kako bi uskoro uslijedilo izdavanje građevinske dozvole.

Sa prezentacije - foto RTV Budva
Sa prezentacije – foto RTV Budva

Na današnjoj prezentaciji predstavljen je i predlog valorizacije cjelokupnog seoskog područja na Brajićama, koji podrazumjeva uređenje uzletišta za paraglajdere, izgradnju malog turističkog naselja, golf terena, ali i valorizaciju područja oko tvrđave Kosmač.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.