15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Izgorio gliser kod Dobreča, nadležni ništa ne znaju ?!

Požar na brodu - ilustracija_
Požar na brodu – ilustracija

U incidentu koji se u subotu nešto prije 13 sati desio u akvatorijumu u blizini uvale Dobreč na Luštici, u potpunosti je uništen za sada zvanično nepoznati motorni čamac- gliser, ali na sreću niko nije ozbiljnije povrijeđen.

Nadležne državne službe Ministarstva pomorstva i saobraćaja nisu raspolagale podatkom o identitetu uništenog plovila niti o ljudima koji su spašeni sa njega jer im zvaničnim putem, niko nije ni prijavio ovaj udes?!

Prema zakonu, vlasnik broda koji je doživio pomorsku nezgodu, to mora nadležnoj Lučkoj kapetaniji prijaviti u roku od tri dana, što do sada u slućaju zapaljenog plovila, još niko nije uradio.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, zapaljenom plovilu u pomoć je pritekao gliser marine Zelenika i još par manjih plovila koji su spasili putnike i posadu što su već skočili u more.

„Vidio se ogroman plameni stub intenzivne crvene boje koji je sukljao desetak metara u vis sa zapaljenog plovila i gust crni dim kakakv nastaje kada se zapale gorivo i plastika. Primijetio sam da zapaljenom plovilu prilaze dva glisera i jedna barka, a što je dalje bilo ne znam.“- ispričao je jedan od očevidaca incidenta koji se zatekao u blizini ostrva Bogorodice žanjičke kod rta Arza.

Takođe prema nezvaničnim informacijama, poziv za pomoć sa ugroženog plovila upućen je samo marini Zelenika koja je odmah intervenisala, dok ostatak sistema državnih službi koji je predviđen za intervencije shodno državnom planu regovanja u vanrednim situacijama na moru, nije uopšte, ili je obaviješten sa velikim zakašnjenjem kada više nije ni mogao adekvatno intervenisati. U Lučkoj kapetaniji Kotor danas nisu raspolagali informacijama u vezi sa najnovijim incidentom u moru pred ulazom u Boku, već su upućivali na PR službu Ministarstva pomorstva i saobraćaja, a ništa o svemu nije znala ni Služba zaštite i spašvanja Herceg Novi koja takođe nije bila obaviještena o nesreći sa plovilom kod Dobreča. Ovo je inače, već drugi slučaj da dešavaju vanredne situacije o kojima lanac državnih organa i službi koje se bave traganjem i spašavanjem na moru ne zna ništa. Prethodno se nešto slično dogodilo početkom juna kada je na kiparskom trajektu „Horizon“ koji je plovio prema Jadranskom brodogradlištu Bijela na remont, došlo do trovanja plinom pet članova posade, od kojih je jedan preminuo, a zapovjednik broda nije uputio propisani MEDICO-MEDICO poziv u pomoć.

Putanja i brzina kruzera SPLENDOUR OF SHE SEAS danas u Boki
Putanja i brzina kruzera SPLENDOUR OF SHE SEAS danas u Boki

Da se na moru pred i u Boki svašta događa i da se pravila sigurnosti plovidbe malo poštuju, pokazalo se danas i na primjeru velikog kruzera „Splendour of the Seas“ kompanije „Royal Caribbean Cruises“ koji je u Boku uplovio znatno većom brzinom od dozvoljene. Naime, 264 metra dug kruzer od skoro 70 hiljada tona je u zaliv je, pored rta Oštro, ušao brzinom od preko 17 čvorova, iako je dozvoljeno maksimalno 12. Tom brzinom što se može vidjeti i na AIS trackingu broda, „Splendour of the Seas“ je plovio neposredno do dolaska na pilotsku stanicu pred Zelenikom, odakle je, ukrcavši pilota, smanjenom brzinom nastavio dalje prema Kotoru. Slično je prije par dana uradila i jedan 30-metarska jahta koja je zalivom protutnjala brzinom od skoro 25 čvorova i usidrila se kod ostrva Sveti Marko u Tivatskom zalivu, a da prethodno nije ni obavila proceduru prelaska državne granice i dobijanja tzv. slobodnog saobraćaja u Zelenici ili Porto Montenegru, iako je u Boku došla direktno iz hrvatskih teritorijalnih voda.

Čitaoci našeg portala su se žalili i na mrlju prljavo-mrke boje koja je plutala u moru uz obalu u Donjoj Lastvi kod Tivta.

Pod uticajejm vjetra i valova, zagađenje se ubrzo razbilo i nestalo, pa ga nije mogla pronaći ni Inspekcija sigurnosti plovidbe koja je takođe obaviještena o tom incidentu.

Najčitanije