16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Izdati uslovi za gradnju na Mamuli

Mamula – Boka Kotorska

Ministarstvo održivog razvoja izdalo je urbanističko-tehničke uslove (UTU) kompanija Orascom Hotel Management  Mamula  Montenegro, kojim je predviđena rekonstrukcija i izgradnja hotela na ostrvu Lastavica u Boki.

Budući kompleks imaće, kako se navodi u UTU, najviše 30 smještajnih jedinica, sa 66 ležaja.

„Imajući u vidu specifičke istorijske, arhitektonske, ambijentalne i druge vrijednosti ostrva Lastavica i tvrđave  Mamula , ovaj kompleks je predviđen sa specifičnom vrstom usluge orijentisane prvenstveno ka ekskluzivnim oblicima edukativnog turizma. S obzirom na sve veću popularnost edukativnog turizma i opšti trend sticanja i prezentovanje znanja van tipičnog „učioničkog“ ambijeta, procjenjuje se da bi organizacijom prestižnih naučnih skupova, seminara, stručnih obuka, umjetničkih kolonija… na cjelogodišnjem nivou, turistički kompleks  Mamula  mogao izrasti u prestižnu destinaciju u Svijetu“, navodi se u UT uslovima.

Minimalna planirana kategorija je pet zvjezdica, planirano je proširenje postojećeg pristaništa, kao i izgradnja helidroma.

Mamula kompijuterska simulacija
Mamula kompijuterska simulacija

„Izvorna arhitektura tvrđave se mora sačuvati, adaptacije su moguće isključivo u njenim postojećim gabaritima. Sadašnji prirodni ambinet ostrava treba u najvećoj mjeri zadržati i unaprijediti. U zatvorene djelove masivne tvrđave mogu se smjestiti različite savremene funkcije, do 70 ležaja, naučne i umjetničke radionice, galerijski prostori, akvarijum, planetarijum, konferencijska sala, interpretativni centar „Campo  Mamula “ sa istorijskom tematikom iz dva svjetska rata, ekskluzivni restorani, suvenirnica… Van zidina tvrđave je amfiteatar, svjetionik, pristanište, helidrom, stjenovita plaža, pješačka staza sa punktovima za odmor“, navodi se u dokumentu.

Kao dio švajcarske kompanije Orascom, novoosnovana firma predstavlja nacionalnu projektnu kompaniju odgovornu za realizaciju projekta.

Buđenje ljeta

Uprava za zaštitu kulturnih dobara izdala je u julu 2014. godine uslove za izradu projekta za zaštitu i revitalizaciju Mamule. Iz kompanije je ranije najavljeno da će investicija iznositi 15 miliona eura.

/V.L/

Najčitanije